Wassenaar E 1274
Clingendaal 2, 2244 VH te Wassenaar

Inleiding onderdeel 6.

Het bij het historische buitenplaats Clingendael behorende WACHTHUISJE is gesitueerd aan het begin van de oprijlaan, tegenover de tuinmanswoning. Het huisje is gebouwd in de jaren veertig van de 20ste eeuw in een aan de Delftse School verwante bouwstijl in opdracht van de toenmalige Duitse bezetter.

Omschrijving

Vrijstaand eenlaags wachthuisje, grotendeels in schone handvormsteen in staand verband opgetrokken, staat onder een met riet gedekt zadeldak met een wolfseind aan de voorzijde. De naar de oprijlaan gerichte symmetrisch opgezette voorzijde heeft een ten opzichte van de kap terugliggende gevel. Deze gevel is voorzien van een getoogde deur van diagonaal latwerk met geprofileerd kozijn op hardstenen neuten en drempel. De voorzijde van de sterk in overstand staande uitkraging is een uit staande planken samengesteld beschot. De uitkraging rust op houten kolommen en is voorzien van een met klinkers verhard terras met aan weerszijden een grotendeels glazen windvang met roedenverdeling in de ramen. De beide, identieke zijgevels bevatten elk een rechtgesloten, met luiken behangen venster onder rollaag met dubbel openslaand raam. In de blinde achtergevel bevindt zich in het midden een uitgemetselde schoorsteen, die zich naar boven toe trapsgewijs verjongt.

Waardering

Het wachthuisje is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde:

- als een bijzonder onderdeel van een der belangrijkste 17de-eeuwse buitenplaatsen in de regio en als een goed voorbeeld van een typologische ontwikkeling;

- als representatief voorbeeld van een traditionele bouwstijl uit de jaren '40 van de 20ste eeuw, vanwege het materiaalgebruik en vanwege de detaillering;

- door de beeldbepalende situering nabij de ingang van de buitenplaats, als een bijzonder onderdeel van een historische buitenplaats en vanwege de visuele, funcionele en ruimtelijke samenhang met diverse onderdelen van de buitenplaats Clingendael;

- door de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.