Wassenaar E 1292
Bij Clingendaal 5, 2244 VH te Wassenaar

Inleiding onderdeel 9.

De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende TUINMUUR is een restant van het in oorsprong 17de-eeuwse boerderijcomplex op Clingendael (zie onderdeel 7). De kenmerken van de muur zijn Traditioneel-ambachtelijk met een op de functie toegespitst materiaalgebruik en detaillering.

Omschrijving

De in rode baksteen opgetrokken tuinmuur is aan de oostelijke lange zijde verstevigd door middel van zware steunberen, waartussen de zachte fruitsoorten beschutting vonden. De bovenkant van de muur is afgedekt met schuin liggende Hollandse pannen. De muur wordt aan het zuidelijke einde gekenmerkt door een westwaartse buiging.

Waardering

De tuinmuur is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische-, cultuurhistorische- en de ensemblewaarde:

- als een bijzonder onderdeel van een boerderij op één der belangrijkste 17de-eeuwse buitenplaatsen in de regio;

- door de functionele, visuele en ruimtelijke samenhang van de met de boerderij op de buitenplaats Clingendael;

- door de ouderdom, de redelijke mate van gaafheid en de herkenbare typologie.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen