Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525994
Complexnummer
521711 - Moria
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82815/123
Kadastrale aanduiding
Willemstad F 38
Steenpad 6, 4797 SG te Willemstad

Omschrijving

Inleiding.

Ten noorden van het gehucht Helwijk ligt de boerderij "Moria" van het Westbrabantse type met een vrijstaand woonhuis, een varkenshok, een HEK en parkachtig aandoende TUIN. Het geheel dateert, getuige een gevelsteen aan de ingang van het huis, uit 1907.

Omschrijving.

Het complex is omgeven door een grote tuin, waarvan vermeldenswaard zijn de liguster- en vuurdoornhagen, een hoogstamboomgaard en een grote beuk achter het huis. De tuin is toegankelijk door een smeedijzeren hek met twee vleugels met geometrische figuren tussen twee natuurstenen kolommen met spaarvelden en piramidale bekroning.

Waardering.

Het geheel van hek en tuin is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als representant van de agrarische ontwikkeling van het kleigebied en heeft typologische betekenis als een vroeg voorbeeld van een dergelijk agrarisch geheel. Het heeft architectuurhistorische waarde als representant van een tot in alle details doorgevoerde architectuurstijl gangbaar rond de eeuwwisseling. Woonhuis en bijgebouw hebben ensemblewaarde vanwege de functionele en landschappelijke samenhang van de villaboerderij met de omringende tuin met hekwerken, hagen, boomgaard en oude bomen en verder als karakteristiek onderdeel van de reeks waardevolle boerderijen en woonhuizen langs het Steenpad. De tuinaanleg is grotendeels gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521711. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin Betreft tuin met hek
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1907
1907
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing