Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525996
Complexnummer
525975 - Clingendael
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82990/180
Kadastrale aanduiding
Wassenaar E 1308
Clingendaal 12, 2244 VH te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding onderdeel 10.

Het bij de historische buitenplaats Clingendael behorende Inquart WACHTGEBOUW ligt ten westen van het huis Clingendael in het beukenbos. Het pand is gebouwd in 1941 in opdracht van Seyss-Inquart voor de Grüne Polizei in een traditionele, historiserende landelijke bouwtrant. Anno 2000 is het in gebruik als particulier woonhuis.

Omschrijving

Vrijstaand éénlaags pand op langgerekte, rechthoekige plattegrond, is opgetrokken in grauwe baksteen (kruisverband) onder een rieten schilddak met rode nokvorsten. Op de nok staat een gemetselde schoorsteen. In de dakschilden boven de kopgevels staat een daklicht onder een opgewipt deel van het dakschild. De rechtgesloten gevelopeningen worden gedekt door rollagen. De vensters met luiken, geschilderd met zandlopermotief, bevatten dubbele openslaande tweeruits ramen. De zuidelijke langsgevel bevat een in een geprofileerde, natuurstenen omlijsting gevatte, iets terugstaande deur met een decoratief patroon van geprofileerde ruitvormen en negen vensters. De oostelijke kopgevel bevat één venster. In de noordelijke langsgevel staat rechts een getoogde deur onder een glazen hangluifel en verder van rechts naar links drie bredere en een smaller venster, een tweede, eveneens getoogde deur, twee kleinere en drie grotere vensters. De westelijke kopgevel is voorzien van twee vensters.

Waardering

Het wachtgebouw is van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuurhistorische- en ensemblewaarde:

- als een bijzonder onderdeel van een der meest vooraanstaande 17de-eeuwse buitenplaatsen in de regio;

- als onderdeel van een groter geheel en vanwege de nauwe visuele en historisch-ruimtelijke relatie met de tuin en de overige onderdelen van de buitenplaats Clingendael;

- als voorbeeld van een in een traditionele, historiserende landelijke bouwtrant vorm gegeven wachtgebouw uit de periode 1940/1945;

- door de herkenbare vormgeving en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 525975. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1941
1941
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver