Wassenaar E 1567
Van Alkemadelaan 93, 2244 VK te Wassenaar

Inleiding onderdelen 12 en 13.

De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende twee deels geprefabriceerde DIENSTWONINGEN zijn omstreeks 1913-1916 gebouwd in een Ambachtelijk-traditionele stijl in opdracht van Baronesse M.M. van Brienen. De in oorsprong identieke houten woningen van het type 'Noorse Hut' waren oorspronkelijk voorzien van een veranda en zijn vervaardigd door de n.v. Padox Houtbouw uit Warmond en zijn gesitueerd aan de rand van de buitenplaats aan de Van Alkemadelaan.

Omschrijving

Twee vrijstaande, éénlaagse houten huizen op rechthoekige plattegrond opgetrokken onder een uitkragend zadeldak met rode tuiles du nord, voorzien van houten klampen aan de kopse kanten en een gemetselde schoorsteen op het westelijke dakschild. De gevels zijn bekleed met staande gerabatte planken waarin rechtgesloten gevelopeningen zijn aangebracht. Een deel van de vensters is behangen met luiken aan de onderramen. De geveltoppen van de puntgevels zijn vervaardigd van wit geschilderd, staande planken. De schuin naar de noordgevel van nr.15 gekeerde, zuidelijke kopgevel is blind evenals de schuin naar de zuidgevel van nr.14 gekeerde, noordelijke kopgevel is blind.

Waardering

De dienstwoningen zijn van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuurhistorische- en ensemblewaarde:

- als onderdeel van één der meest vooraanstaande 17de-eeuwse buitenplaatsen in de regio;

- als onderdeel van een groter geheel en vanwege de nauwe stilistische, visuele en functionele relatie met het belendende pand;

- als een goed voorbeeld van een grotendeels geprefabriceerd woonhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw;

- vanwege het materiaalgebruik;

- door de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid.