Wassenaar E 1308
Clingendaal 13, 2244 VH te Wassenaar

Inleiding onderdeel 15.

De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende SCHUUR is omstreeks 1915 als bouwpakket, vermoedelijk uit Noorwegen afkomstig, neergezet. De schuur functioneerde aanvankelijk als broedhuis, vervolgens als bollenschuur en thans als woning en atelier. De vormgeving is Ambachtelijk-traditionele stijl. De schuur staat langs één van de uitlopers van de waterpartij.

Omschrijving

Vrijstaande tweelaagse schuur op rechthoekige plattegrond is opgetrokken met rabatdelen onder een zadeldak (golfplaat).De geteerde rabatdelen zijn op de begane grond staand en op de verdieping liggend. De rechtgesloten gevelopening zijn voorzien van vensters met roedenindeling. De achtruits verdiepingsvensters in de langsgevels zijn voorzien van onderdorpels die worden geaccentueerd door gesneden klossen. De vensterkozijnen zijn wit geschilderd en contrasteren met de donkere gevels. Openslaande laad- en losdeuren komen voor op de verdieping in de noordelijke en zuidelijke kopgevel en de westelijke langsgevel. Tegen de zuidgevel staat een houten trap naar de verdieping.

Waardering

De voormalige schuur is van algemeen belang vanwege de cultuur-, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde:

- als een bijzonder onderdeel van een der belangrijkste 17de-eeuwse buitenplaatsen in de regio;

- door de bijzondere typologie en bijzondere functie;

- door de visuele, ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen van de buitenplaats;

- als een goed voorbeeld van een uit een bouwpakket vervaardigde schuur uit het begin van de 20ste eeuw;

- door de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.