Wassenaar E 1274
Bij Clingendaal 7, 2244 VH te Wassenaar

Inleiding onderdeel 17.

De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende gietijzeren LANTAARNPAAL op het voorplein voor het huis, waarschijnlijk daterende uit het eind van de 19de / begin van de 20ste eeuw.

Omschrijving

De lantaarnpaal bestaat uit een fors, samengesteld basement met een geprofileerde onder- en bovenlijst en een zich verjongende paal met cannelures en een fijn gedetailleerde, octogonale lantaarn. Deze verbreedt zich naar boven toe en is voorzien van gietijzeren randdecoraties en een vlam ter bekroning. De op het basement aangebrachte naam van de gieterij die de lantaarnpaal vervaardigde is niet meer leesbaar.

Waardering

De lantaarnpaal is van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuurhistorische en de ensemblewaarde:

- als een goed voorbeeld van een gaaf en karakteristiek voorbeeld van een van oorsprong als gaslantaarn uitgevoerde lantaarnpaal uit het eind van de 19de / begin 20ste eeuw;

- door de ruimtelijk en functioneel relatief met de overige complexonderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen