Wassenaar E 1308
Bij Clingendaal 7, 2244 VH te Wassenaar

Inleiding onderdeel 18.

De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende BORDESTRAP vormt de afsluiting van de ten noorden van het landhuis gelegen Oud-Hollandse tuin. De trap is naar ontwerp van L.A. Springer. Van zijn hand is een gedateerde tekening (1887) met twee schetsontwerpen voor terrastrappen (Afdeling Speciale collecties, Bibliotheek Landbouwuniversiteit Wageningen), één met een rechthoekige en één met een ovale trap. De laatstgenoemde is uitgevoerd en wordt gekenmerkt door de Barokke bouwtrant, welke aansluit bij de ontwerpen van de Franse architect D. Marot. Daarmee wordt tevens teruggegrepen naar de formele 17de-eeuwse tuinaanleg van Clingendael.

Omschrijving

Symmetrisch opgezette dubbele bordestrap in de vorm van een keizerstrap met een korte, rechte onderste en een gebogen bovenste vlucht met twee armen. De bordestrap heeft een brede onderste vlucht met rechte borstweringen en hardstenen treden. Het tussenbordes is betegeld met witte tegels die zijn voorzien van donkere hoeken die een ruit vormen en aan de rugzijde een wand van kunststeen met blokpatroon achter een door een geprofileerde hardstenen rand afgekaderde bloemperk. De twee gebogen trappen van de bovenste vlucht zijn eveneens voorzien van hardstenen treden en komen uit op een langgerekt bovenbordes. Deze is voorzien van een rechte balustrade vergelijkbaar met die aan weerszijden van de trappen. De gebogen trappen zijn voorzien van balustrades met gedraaide kunststenen balusters en natuurstenen dekplaten tussen vierkante pijlers. De trap wordt geflankeerd door bloemperken en buxushagen.

Waardering

De bordestrap van de historische buitenplaats Clingendael is van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuurhistorische waarde en de ensemblewaarde:

- als een bijzonder onderdeel van de in de parkaanleg van Clingendael gelegen Oudhollandse tuin;

- als typologisch voorbeeld van een neobarokke trap uit het eind van de 19de eeuw;