Wassenaar E 1285
Bij Clingendaal 7, 2244 VH te Wassenaar

Inleiding onderdeel 19.

Het bij de historische buitenplaats Clingendael behorende oorspronkelijke TENNISHUISJE ligt ten noorden van het huis nabij de Oud-Hollandse tuin. Het is waarschijnlijk omstreeks 1900 gebouwd in een eclectische aan de Engelse Cottagestijl verwante stijl. Het tennishuis is als zodanig nog in gebruik geweest bij de familie Van Brienen.

Omschrijving

Een vrijstaand, houten éénlaags huisje is geplaatst op rechthoekige plattegrond onder een uitkragend, rieten zadeldak met rode nokvorsten. De gevels zijn vervaardigd van geteerde planken, waarbij drie van de vier gevels worden verlevendigd door accenten van regels en stijlen die een vakwerkconstructie suggereren. De symmetrische, naar de Oud-Hollandse tuin gerichte, oostelijke langsgevel bevat een dubbele deur onder een zadeldakvormige steekkapje. Het overstek rust op twee houten palen van imitatie boomstammetjes en heeft een eenvoudige dakconstructie met hangstijlen. Aan weerszijden van de entree staat een venster met openslaande ramen onder een bovenlicht in de vorm van een gedrukte spitsboog. De vensters zijn behangen met luiken, beschilderd en met een zandlopermotief. Beide kopgevels bevatten een met luiken behangen venster gelijk aan die in voornoemde langsgevel. De westelijke langsgevel is opgetrokken in gerabatte, liggende planken en bevat een langwerpig, vlak onder de dakrand liggend venster, dat mogelijk later is toegevoegd.

Waardering

Het tennishuisje is van algemeen belang vanwege de cultuur-, (tuin)architectuurhistorische waarde en ensemblewaarde:

- als goed voorbeeld van een houten tuinhuisje in een eclectische aan de Engelse Cottagestijl verwante stijl uit omstreeks 1900;

- als een bijzonder onderdeel van een tuin die deel uitmaakt van een belangrijke buitenplaats;

- als een bijzonder onderdeel van een groter geheel en vanwege de visuele en ruimtelijke samenhang met de Oud-Hollandse tuin;

- door de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.