Wassenaar E 1274
Wassenaar E 1308
Wassenaar E 1277
Bij Clingendaal 7, 2244 VH te Wassenaar

Inleiding onderdeel 22.

De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende TUINMUUR en KAS. Nabij het poortgebouw aan de voorzijde van het huis ligt een midden 19de-eeuwse (mogelijk oudere) tuinmuur van baksteen. Op de topografische kaart van 1874 staat de muur ingetekend. Loodrecht daarop staat een kas (zie kadastrale kaart 1895).

Omschrijving

De eenvoudige bakstenen tuinmuur wordt geleed door lisenen en is deels afgebroken of ingestort. De muur vormde oorspronkelijk de noordwestelijke begrenzing van de moestuin ten oosten van het hoofdgebouw en dateert vermoedelijk uit de 19de eeuw. De eenvoudige bakstenen muurkas, waarvan de achterzijde geleed wordt door lisenen, ligt langs de noordoostelijke zijde van de voormalige moestuin en dateert in zijn huidige vorm vermoedelijk uit de eerste helft van de twintigste eeuw. De kas wordt thans gedekt door golfplaat en is in gebruik als atelier. De westelijke kopgevel is aan de nieuwe bestemming aangepast. In de oostelijke kopgevel bevindt zich een houten deur met luifel erboven.

Waardering

De tuinmuur met kas is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuurhistorische en ensemblewaarde:

- door de ouderdom, de redelijke mate van gaafheid en de herkenbare typologie;

- als karakteristiek en functioneel onderdeel;