Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526014
Complexnummer
517020 - Huize Assisië
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82708/3
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Udenhout E 6274
Hazenpad 8, 5074 MA te Biezenmortel

Omschrijving

Inleiding.

KAPEL behorende tot het complex van de ZWAKZINNINGENINRICHTING Huize Assisië. Het gebouw is opgetrokken in 1903 in Neogotische stijl.

Omschrijving.

Eenbeukige kapel met lagere absis, opgetrokken uit roodbruine machinale baksteen met gele speklagen en spaarzaam gebruik van hardsteen, onder zadeldak met leien in rensdekking. De topgevels zijn afgewolfd en voorzien van een piron. De kapel telt vier traveeën en een lagere, vijfzijdige absis, geflankeerd door plat afgedekte, eenlaags nevenruimten met zesruits spitsboogramen. Ze wordt voorafgegaan door een entreegebouw met een geleding van lisenen en tandlijsten en hooggeplaatste gekoppelde spitsboogramen. Elke travee heeft haakse, tweemaal versneden steunberen en een spitsboograam met vorktracering. De ramen in de absis zijn enkelvoudige spitsboogramen. Op de daken dakkapellen met overhoekse spitsjes en pirons. Zeszijdige dakruiter met spits, kruis en bol. In het portaal trappenhuis en een kruisribgewelf. Het inwendige is voorzien van gestuukte kruisribgewelven op kraagstenen met bladmotieven. Het koor heeft een kruisribgewelf in stuc.

Waardering.

De kapel is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkeling van de katholieke zorg voor zwakzinnigen en minder bedeelden in de periode van de katholieke herleving. Zij heeft architectuurhistorische waarde als representant van de neogotische, katholieke gestichtstijl, waarbij de kapel een van de visuele middelpunten vormde. Het geheel is gaaf bewaard gebleven en is een typerend onderdeel van de ruimtelijke ontwikkeling nabij het kerkdorp Biezenmortel ten oosten van de kern van Udenhout.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517020. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kapel (F) Kapel(F1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1903
1903
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden