517020 - Huize Assisië
Udenhout E 6274
Nachtegaallaan 3, 5074 MD te Biezenmortel

Inleiding.

In het verlengde van de boerderij en daaraan vastgebouwd, bevindt zich de KANTINE, die eveneens omstreeks 1903 is gebouwd en qua bouwstijl overeenkomt met de boerderij. Dit gebouw is evenwel rijker gedetailleerd, heeft een andere raamindeling, een lager zadeldak en is op de zolderverdieping van de boerderij gescheiden.

Beschrijving.

Het kantinegebouw is gebouwd op rechthoekig grondplan met een uitbouw aan de achterzijde. Het bestaat uit één bouwlaag van machinale baksteen in kruisverband. Het zadeldak, belegd met gesmoorde kruispannen, loopt over de hele lengte van het gebouw, met uitzondering van de travee geheel rechts. De gevel is opgebouwd uit elf traveeën, waarvan er tien zijn voorzien van ramen en één van een deur. De ramen bestaan uit zesruits houten schuiframen onder lichte segmentboog. De segmentbogen zijn opgevuld met siermetselwerk van rode en gele machinale baksteen. De aanzetstenen en sluitstenen in de segmentbogen zijn van gele baksteen. De onder- en bovenzijden van de ramen zijn met elkaar verbonden door een speklaag, bestaande uit gele bakstenen, die doorloopt in de zijgevel. Onder de dakgoot is een bakstenen sierlijst aangebracht.

De uitbouw aan de achterzijde bestaat uit drie delen. Het linker gedeelte is vijf traveeën lang en twee breed, onder plat dak. De gevelopbouw en -detaillering is gelijk aan die van de voorgevel. In het verlengde hiervan ligt een uitbouw die drie traveeën lang en één travee breed is, en ligt onder een plat dak dat lager is dan dat van het voornoemde gedeelte.

In de rechter travee bevinden zich ronde ramen met vier segmentvensters. In de middentravee is een deur aangebracht. In de travee in de breedte is een vierruits klapraam aangebracht. In de oksel van beide uitbouwen is een derde gedeelte gebouwd van één travee lang en één travee breed, onder een plat dak dat weer lager is dan het voornoemde. In de travee in de breedte is een vierruits venster aangebracht, aan beide zijden geflankeerd door een tweeruits venster.

Waardering.

De kantine is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkeling van de katholieke zorg voor zwakzinnigen en minder bedeelden in de periode van de katholieke herleving. Het is een representant van de landschappelijke ontwikkeling, waarbij dergelijke complexen in landelijk gebied werden geplaatst volgens een regelmatige, functionele plattegrond. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarde als representant van de Ambachtelijk-Traditionele stijl. Het is gaaf bewaard gebleven en is een typerend onderdeel van de ruimtelijke ontwikkeling nabij het kerkdorp Biezenmortel ten oosten van de kern van Udenhout.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Kantine