526063 - Woonhuis/Timmerwerkplaats
Helvoirt E 1083
Oude Rijksweg 4, 5268 BT te Helvoirt

Inleiding.

Het WOONHUIS uit circa 1880 in Ambachtelijk-Traditionele stijl is direkt aan de straat gelegen en staat los van de iets naar achter gelegen werkplaats. De aanbouwen aan de achterzijde dateren van omstreeks 1900 en de jaren '30.

Omschrijving.

Het woonhuis op L-vormige plattegrond bestaat uit een voorhuis dat parallel aan de weg is gelegen en twee aanbouwen uit later tijd aan de achterzijde. Het voorhuis is een eenlaags bouwwerk op rechthoekig grondplan onder zadeldak, opgetrokken uit machinale baksteen in kruisverband. De voorgevel kent een gestuukte plint. Het dak is gedekt met verbeterde Hollandse pannen zonder dakgoot. De tuitvormige zijgevels zijn voorzien van vlechtingen. De schoorsteen steekt links van het midden uit de nok van het dak. De voorgevel telt drie rechtgesloten vensters, voorzien van zesruits schuiframen. Rechts van het midden is een rechtgesloten deur onder tweeruits bovenlicht aangebracht. In de linker zijgevel is eenzelfde raam als in de voorgevel aangebracht. De rechterzijgevel is evenwel voorzien van een halfvenster en een vierruitsraam. Alle schuiframen op de benedenverdieping zijn voorzien van houten luiken. In de bovenverdiepingen van de zijgevels bevinden zich T-vormige schuiframen onder tweeruits bovenlicht in een rechtgesloten venster. Aan de achterzijde is in later tijd een dakkapel geplaatst. In de zijgevels zijn muurankers zichtbaar. Aan de linker achterzijde van het voorhuis en dwars daarop is in later tijd een gedeelte aangebouwd. Dit eenlaags bouwwerk onder schilddak is opgetrokken uit baksteen in halfsteensverband. De drie dakschilden zijn bedekt met tuiles-du-nordpannen. De linker langsgevel kent een rechtgesloten venster met daarin een raam met roedenverdeling en houten luiken. De rechter langsgevel is voorzien van een tweetal deuren. De achtergeveul heeft een klein vierkant laadluik op de verdieping. Een tweede aanbouw ligt in de oksel van beide voornoemde gedeelten, aan de achterzijde. Deze eenlaags aanbouw onder plat dak met overstek is één travee breed en drie lang. Aan de achterzijde heeft de gevel één enkel en één dubbel rechtgesloten venster zesruits schuifraam. Alle zijn van houten luiken voorzien. In de rechter travee is een deur onder tweeruits bovenlicht. Op de begane grond is de indeling van het interieur ongewijzigd. De voordeur geeft direkt toegang tot de woonkamer. Op de bovenverdieping is de indeling wel gewijzigd. Er bevinden zich geen beschermenswaardige onderdelen in het interieur.

Waardering.

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van het eenvoudige dorpshuis met werkplaats in de Meijerij, het is tevens van belang in relatie tot het zeldzame en ter plaatse behouden wegprofiel en herinnert daarmee aan de eertijds aanwezige situatie. Het heeft ensemblewaarde door de samenhang met de bijbehorende timmerwerkplaats. Het object is ondanks de aanbouwen voldoende gaaf behouden. Het is zeldzaam als een van de weinig overgebleven voorbeelden van een eertijds gangbaar type.

Aanbouwen aan de achterzijde