526063 - Woonhuis/Timmerwerkplaats
Helvoirt E 1083
Bij Oude Rijksweg 4, 5268 BT te Helvoirt

Inleiding.

De TIMMERWERKPLAATS in Ambachtelijk-Traditionele stijl is omstreeks 1880 gebouwd. Zij staat links van het woonhuis en is iets naar achter gelegen.

Omschrijving.

De eenvoudige timmerwerkplaats is een eenlaags bouwwerk op L-vormige plattegrond onder zadeldak en opgetrokken uit machinale baksteen in overwegend halfsteensverband. Het dak is belegd met kruispannen en heeft geen goot. In de oksel van het bouwwerk steekt een brede taps toelopende schoorsteen uit het dak omhoog. Deze markeert de interne tweedeling van het bouwwerk. De kleinste ruimte bevindt zich onder het dakgedeelte met een flauwere helling. De voorgevel van de grootste ruimte is tuitvormig en heeft twee rechtgesloten vensters met zesruits schuiframen en op de verdieping twee vierkante enkelruits ramen. In de zijgevel zijn twee hoge ijzeren ramen met roedenverdeling aangebracht. In de lange achtergevel bevinden zich twee deuren die toegang geven tot de twee ruimten. Op de verdieping is een laadluik aangebracht, dat uitkomt boven de grootste ruimte. In de zijgevel van de kleine ruimte wordt een rechtgesloten venster met dubbel klapraam aangetroffen. Een vergelijkbaar venster is aangebracht in de terugspringende voorgevel van de kleinste ruimte. In de oksel van het bouwwerk is een gemetselde put aangebracht.

Waardering.

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de typologie van de eenvoudige werkplaats in de Meijerij, het is tevens van belang in relatie tot het zeldzame en ter plaatse behouden wegprofiel en herinnert daarmee aan de eertijds aanwezige situatie. Het gebouwtje heeft ensemblewaarde als onderdeel van het complex. Het is volledig en gaaf bewaard gebleven en is een van de weinig overgebleven voorbeelden van een eertijds gangbaar type.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Timmermanswerkplaats