519124 - Boerderijcomplex Semenarieweg
Nieuw-Ginneken K 6161
Bij Seminarieweg 30, 4854 PB te Bavel

Vlaamse SCHUUR behorende tot het boerderijcomplex "Klein IJpelaar" uit 1886.

Omschrijving

De rechthoekige houten Vlaamse schuur heeft drie gebinten met een zijlangsdeel onder rieten schilddak met aan de noordwestkant boven de deeldeuren een huif. In de zuidoosthoek van de schuur een paardenstal met ernaast een varkenshok. Aan de westkant van de schuur een uitgebouwd kippenhok onder lessenaarsdak gedekt met Oudhollandse pannen. De wanden van de schuur bestaan uit houten stijl- en regelwerk bekleed met zwart geteerde rabatdelen op een stenen basement.

Waardering

De schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de ontwikkeling van de landbouw in Midden-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een waardevol geheel. Het is een gaaf en compleet voorbeeld van dit type boerderij in de landelijke omgeving van de IJpelaar.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Vlaamse schuur