Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX "Klein IJpelaar" uit 1886 bestaande uit vier onderdelen: langgevelboerderij, Vlaamse schuur, bakhuis en ijzeren poort.

De boerderij is gebouwd door de herenboer Oomen op tweeënhalve hectare grond. Een jaartalsteen naast de voordeur vermeld de naam J. Oomen.

Omschrijving

De boerderij ligt met de voor- of westgevel parallel aan de weg in de landelijke omgeving van IJpelaar. Op het erf parallel achter de boerderij de Vlaamse schuur. Het bakhuis noordelijk. Het erf is bij de voordeur afgesloten door een ijzeren poort.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de ontwikkeling van de landbouw in Midden-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij. Het is een gaaf en compleet voorbeeld van dit type boerderij in de landelijke omgeving van de IJpelaar.