519124 - Boerderijcomplex Semenarieweg
Nieuw-Ginneken K 6162
Nieuw-Ginneken K 5779
Seminarieweg 32, 4854 PB te Bavel
Seminarieweg 30, 4854 PB te Bavel

BOERDERIJ van het langgeveltype "Klein IJpelaar" uit 1886.

Omschrijving

De boerderij behoort tot het zogenaamde langgeveltype met dwarsdeel, met rechts het woongedeelte en links het bedrijfsgedeelte, beide onder een zadeldak gedekt met grijze kruispannen. Het opgaande werk bestaat uit rood/paarse machinale baksteen gemetseld in kruisverband. Muuropeningen met hanekammen. Het woongedeelte heeft een symmetrische vijf traveeën brede voorgevel met een risalerende monumentale ingangspartij geflankeerd door twee T-schuifvensters met luiken met een hardstenen plint en kroonlijst met fries. De ingangspartij zelf heeft een eigen kroonlijst op consoles. Paneelvoordeur met gietijzeren rooster. Voor het woongedeelte een frontale stoep met plavuizen.

Het bedrijfsgedeelte heeft gietijzeren stalramen en in de voorgevel dubbele stal- en deeldeuren onder een ellipsboog en in de achtergevel een dubbele staldeur naast een voerdeur. In zijgevel hooiluik op de verdieping.

De indeling van de boerderij is nauwelijks gewijzigd. Aanwezig zijn waardevolle interieuronderdelen onder andere een geprofileerde stucplafond met engeltjes in de rechter voorkamer, tegelwerk gang, lambrizering en marmeren schoorsteenmantels.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de ontwikkeling van de landbouw in Midden-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een waardevol geheel. Het is een in- en uitwendig gaaf en compleet voorbeeld van dit type boerderij in de landelijke omgeving van de IJpelaar.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij