Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526138
Complexnummer
521094 - Complex Oude Hilvarenbeekseweg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82883/101
Kadastrale aanduiding
Tilburg Y 1770
Oude Hilvarenbeekseweg 38, 5022 EN te Tilburg

Omschrijving

Inleiding

Rechts van de boerderij staat haaks een VARKENSSTAL annex schuur welke werd gebouwd in 1912. Het ontwerp was van de Tilburgse architect J. Donders die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van de boerderij. In het linkerdeel van de stal bevonden zich de varkensstallen met aangrenzend de schuur die deels was ingericht voor het houden van enkele stuks vee. Het rechterdeel van het gebouw bevat een bakhuis met een nu verdwenen inpandige oven. Het dak van de schuur was oorspronkelijk gedekt met riet, maar werd, na enkele herstellingen, omstreeks 1936 grotendeels vervangen door een dakbedekking met pannen. In 1949, toen het complex te boek stond als 'fabriek' van de 'Nederlandsche Caliqua NV', werd de voorgevel van dezeschuur enigzins gewijzigd door het toevoegen van een deur.

Omschrijving

Eenlaagse bakstenen schuur onder zadeldak met overstek, aan de straatzijde gedekt met oud-Hollandse pannen, aan de zijde van het erf met verbeterde oud-Hollandse pannen. In de voorgevel, grenzend aan het erf, verleent een opgeklampte dubbele poort toegang tot de schuur waarin onder andere nogaanwezig een uit ruw behakte repels opgebouwde Hollandse stal.

Rechts van de poort een (later ingezet) klein vierkant venster en twee opgeklampte deuren waarvan de linker werd geplaatst in 1949. De deur rechts geeft toegang tot het bakhuis met in het interieur sporen van de lateruitgebroken bakoven. De vloeren in de gehele stal zijn in beton uitgevoerd. Uiterst rechts in de voorgevel een vast zesruits venster met betonnen dorpel. In de top van de rechterzijgevel een klein opgeklampt hooiluik. In de linkerzijgevel twee opgeklampte, horizontaal gedeelde poortjes met oorspronkelijk hang-en sluitwerk, het geheel onder rollagen. Daarboven een vierruits venster met bakstenen afzaat. In beide zijgevels enkele eenvoudige steekankers. De achtergevel is blind.

Waardering

De stal is van algemeen belang vanwege de ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuur- en architectuurhistorisch van nationaal belang is. Het object is bovendien van belang vanwege de gaafheid van zowel in- en exterieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521094. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Varkensstal

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1912
1912
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Donders, J. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur