528309 - Praktijkwoning c.a.
Voorstraat 75, 4153 AJ te Beesd

Omschrijving

PRAKTIJKWONING van huisarts met apotheek, uit 1905, teruggelegen aan de Voorstraat in het dorp Beesd, in door Jugendstil en Chaletstijl beïnvloede bouwtrant. De gevels van het pand, opgetrokken op een samengestelde plattegrond, zijn gemetseld in kruisverband. Het rechter deel bevat twee bouwlagen onder zadeldak, het linker één bouwlaag onder samengesteld (schild)dak. Alle kappen zijn gedekt met rode kruispannen, hebben overstekken ondersteund door gesneden schoren en op de nokeinden zijn pironnen geplaatst. Het linker bouwdeel heeft aan de voorzijde een grote houten serre.

De voorgevel heeft een asymmetrische indeling is uitgevoerd in rode verblendsteen en is horizontaal geleed door een gepleisterde plint en sierbanden van witte verblendsteen. Het rechter deel heeft op begane grond en verdieping paarsgewijs geplaatste vensters met zesruits bovenlichten waarin geel kathedraalglas, ontlast door hardstenen boven- en tussendorpels met oren en eveneens hardstenen onderdorpels. In de geveltop een drielichtsvenster met dezelfde kenmerken. Daarboven siermetselwerk in witte verblendsteen. Tussen de bouwdelen de entree boven hardstenen stoep van twee treden, in een terugliggend tussenlid, met zware dubbele houten deur met glaspanelen, waarvoor ijzeren roosters, getoogd tienruits bovenlicht, hardstenen tussendorpel, hanekam van rode en witte verblendsteen en hardsteen geboorte- en sluitstenen. Hierboven in het dakvlak een dakkapel. Voor het linker bouwdeel een ver vooruitstekende plat afgedekte serre in hout en glas, met 12-ruits bovenlichten. Hierboven een uitbouw met vensters met roedeverdeling onder doorgetrokken dakschild. In het dakschild daarboven een dakkapel onder zadeldak met piron, luiken en halfrond vierruits bovenlicht. De linker zijgevel is blind, gepleisterd. In het dakvlak een dakkapel met dubbel draairaam onder plat dak en hoogoplopend rookkanaal. De achtergevel is onregelmatig ingedeeld, uitgevoerd in roodbruine baksteen. Overwegend vensters met drieruits bovenlichten, ontlast door strekken en hardsteen onderdorpels. De rechter zijgevel is onregelmatig ingedeeld, uitgevoerd in roodbruine baksteen en heeft centraal een uitbouw met in de linker zijde de praktijkentree met zware houten deur met glas en roedeverdeling onder hardsteen dorpel en in de rechter zijde een kelderentree. Op de uitbouw een houten balkon onder afdak. Dubbele balkondeuren met drieruits bovenlicht. Links hiervan in beide bouwlagen vensters waarvan de bovenlichten roedeverdeling hebben.

In het interieur is voor het overgrote deel de oorspronkelijke indeling nog aanwezig. Hieronder de oorspronkelijke apotheek met uitgiftewand, waarvan alleen het uitgifteluik is gewijzigd, en de wachtkamer. Vele oorspronkelijke interieurelementen zijn nog aanwezig, onder meer een schouw met witjes in de keuken, paneeldeuren met decoratief uitgevoerde kozijnen, decoratieve tegelvloeren (in enkele gevallen onder de huidige vloer).

Waardering

Praktijkwoning van huisarts met apotheek, van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang - als goed voorbeeld van een villa in door Jugendstil en Chaletstijl beïnvloede bouwtrant in de provincie;

- vanwege de fraaie verhoudingen en detaillering van ex- en interieur;

- vanwege de gaafheid van vooral het exterieur en indeling en vele elementen in het interieur;

- vanwege de herkenbaarheid van de oorspronkelijke functie, met name wachtkamer en apotheek;

- als mede beeldbepalend onderdeel van het historisch gegroeide bebouwingsbeeld in het beschermde dorpsgezicht.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Praktijkwoning