Inleiding

PRAKTIJKWONING van huisarts met apotheek, met bijbehorend KOETSHUIS, uit 1905, gelegen aan de Voorstraat in Beesd, in het beschermde dorpsgezicht. Tot het complex behoort ook een iets ouder KOETSHUIS, dat toebehoord heeft aan Baron van Verschuer, van het landgoed Mariënwaerdt. Hij stalde er zijn koets tijdens kerkbezoek. Tot het complex behoort ook een HEKWERK.

De dokterswoning ligt enigszins terug aan de Voorstraat, en is gebouwd in door Jugendstil en Chaletstijl beïnvloede stijl. De woning met serre is oorspronkelijk gebouwd tegen een bestaande boerderij die later is gesloopt. De linker zijgevel is daarom blind. Rechts achter de woning een in dezelfde trant gebouwd koetshuis. Vooraan het terrein, bij de straat, het oude koetshuis van Baron van Verschuer. Hieraan aansluitend het hekwerk dat voortuin van de Voorstraat afsluit.

Waardering

Complex van praktijkwoning, twee koetshuizen en hekwerk, van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang - als goed en gaaf voorbeeld van een villacomplex in door Jugendstil en Chaletstijl beïnvloede bouwtrant in de provincie, gebouwd in een historische context;

- vanwege de relatie met landgoed Mariënwaerdt, die door het oudere koetshuis zichtbaar wordt gehouden;

- vanwege de functionele relatie tussen de complexdelen;

- vanwege de herkenbaarheid van de oorspronkelijke functie;

- als mede beeldbepalend deel van het historisch gegroeide bebouwingsbeeld in het beschermde dorpsgezicht.