528309 - Praktijkwoning c.a.
Voorstraat 77, 4153 AJ te Beesd

Omschrijving

KOETSHUIS, gelegen op het terrein van de dokterspraktijkwoning, met aansluitend HEKWERK, aan de Voorstraat. Eenvoudig vrijstaand blokvormig gebouw op rechthoekig grondvlak. Baksteen gevels gemetseld in kruisverband. Eén bouwlaag onder zadelkap met aan de straatzijde een schild, gedekt met gesmoorde holle pannen. Bakgoot. In de voorgevel links een rechthoekige inrijpoort met dubbele deuren, eenvoudig omlijst en afgesloten door kroonlijst. De zijgevels zijn blind. In de achtergevel twee rondboog meerruits stalvensters en ijzeren tracering en deur met meerruits bovenlicht. Langs de Voorstraat een ijzeren SPIJLENHEK dat de tuin van het complex afsluit, met vlak bij het koetshuis een eenvoudig draaihek.

Koetshuis met hekwerk van cultuur- en architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang

- vanwege de oorspronkelijke functie als koetshuis van Baron van Verschuer, dat de relatie tussen het dorp Beesd en het landgoed Mariënwaerdt benadrukt en zichtbaar houdt;

- als gaaf voorbeeld van een eenvoudig koetshuis uit het eind van de 19e eeuw;

- als mede beeldbepalend onderdeel van het historisch gegroeide bebouwingsbeeld in het beschermde dorpsgezicht.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Onderdeel woningen e.d.