528309 - Praktijkwoning c.a.
Bij Voorstraat 75, 4153 AJ te Beesd

Omschrijving

KOETSHUIS met STAL behorend bij dokterspraktijkwoning, in door Jugendstil en Chaletstijl beïnvloede bouwtrant, gelegen rechts achter de woning. In baksteen opgetrokken, in kruisverband gemetseld gebouw van één bouwlaag met zadeldak, gedekt met rode kruispannen. In de voorgevel, die gedecoreerd wordt door gepleisterde banden, rechts dubbele getoogde inrijdeuren ontlast door een segmentboog met geboorte- en sluitstenen. Centraal hierboven door de dakrand stekend een hooiluik. Links hiervan een smal staand rondboogvenster met overhoekse roedeverdeling. In het terugliggende geveldeel links de stalentree bestaande uit een getoogde deur ontlast door segmentboog. In de linker zijgevel een getoogd ijzeren stalraampje met roedeverdeling.

Koetshuis met stal van cultuur- en architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang

- vanwege de functionele relatie met de dokterwoning, die ook in de stijl herkenbaar is;

- vanwege de fraaie verhoudingen en detaillering;

- als mede beeldbepalend onderdeel van het complex;

- vanwege de gaafheid en herkenbaarheid van de oorspronkelijke functie;

- als mede beeldbepalend onderdeel van het historisch gegroeide bebouwingsbeeld in het beshermde dorpsgezicht.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Onderdeel woningen e.d.