527985 - woonhuis met tuin e.a.
Jorwerd G 925
Bij Seerp van Galemawei 15, 9022 AB te Mantgum

Omschrijving

De TERREINAANLEG dateert eveneens uit 1882 en bestaat uit een VOORTUIN in Engelse stijl is, een veelhoekig houten PRIEEL uit omstreeks 1930, een SINGEL die zich voor het huis manifesteert als VIJVER en een BAKSTENEN DAM met sierlijke ijzeren muurankers. Het oorspronkelijke, rijk bewerkte ijzeren toegangshek is niet meer aanwezig. Sinds de aanleg is de structuur van de voortuin ongewijzigd gebleven. Karakteristiek zijn de door slingerpaden omgeven bloemperken en de lichte glooiingen van het terrein. Op het grasveld staat, grenzend aan het gazon, nog een monumentale 'kruliep' . De pendant, een monumentale suikeresdoorn, is enkele decennia geleden omgewaaid. Op het terrein komen verder stinzenplanten en bijzondere heestersoorten voor, daaronder de gevederde pimpernoot (staphylea pinnata). Het ACHTERTERREIN, met rechthoekige houten SCHUUR met paardenstal onder pannengedekt zadeldak, draagt het karakter van een nutstuin met onder andere vruchtbomen.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin
Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Priëel