Oirschot F 4467
Oirschot F 4466
Nieuwstraat 13, 5688 BD te Oirschot
Nieuwstraat 15, 5688 BD te Oirschot

Inleiding

Halfvrijstaand dubbel WOONHUIS onder schilddak, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, daterend uit XVIII-XIXA. Het pand staat in de verstedelijkte dorpskern van Oirschot en ligt met de nok evenwijdig aan de straat. Het pand markeert een fase in de geschiedenis van het wonen, omdat het niet meer verbonden is met een bedrijfsgedeelte, uit twee bouwlagen bestaat en als dubbel woonhuis is uitgevoerd. Daarmee is het tevens een uitdrukking van het verstedelijkingsproces van de Oirschotse dorpskern.

Omschrijving

Het tweelaagse dorpswoonhuis heeft een rechthoekige plattegrond. Het heeft een geheel gepleisterde voorgevel en een uit paarsbruine handgevormde baksteen in kruisverband opgetrokken linker zijgevel. De rechter zijgevel is grotendeels aan het oog onttrokken, doordat deze grenst aan het buurpand. De achtergevel gaat schuil achter een eenlaagse aanbouw onder laag afhangend lessenaarsdak over de gehele lengte. Haaks daarop een nieuwe vleugel. Het hoge schilddak is gedekt met rode en gesmoorde Hollandse dakpannen met dito vorstpannen op nok en hoekkepers. Rechts op de nok een gemetselde schoorsteen.\tDe voorgevel heeft rechts uit het midden een gemetselde stoep met voordeur met tweeruits bovenlicht en geprofileerde bovenkalf. Aan weerszijden twee vensters met zesruits schuiframen en dubbele luiken. Lekdorpels. Hierboven op de verdieping drie kleine vensters met kruisroedenramen en dubbele opgeklampte luiken. Onregelmatig geplaatste staafankers van ongelijke lengte. Het pand is in XIXA naar links met twee traveeën uitgebreid. In deze uitbreiding een gemetselde stoep en voordeur met iets hoger bovenlicht en geprofileerd bovenkalf. Links een even hoog venster met zesruits schuifraam en dubbele luiken met sluitstang. Lekdorpel. Op de verdieping een venster met kruisroedenraam. Het geheel is gevat onder een eenvoudige smalle houten kroonlijst met geprofileerde bakgoot. De linker zijgevel is geheel blind. Staafankers. De achtergevel is geheel vernieuwd.

De kozijnen zijn beige, de ramen wit en de deur en luiken standgroen geschilderd.

\t

Inwendig is de oorspronkelijke indeling grotendeels bewaard gebleven.

Waardering

Het dorpswoonhuis uit XVIII-XIXA is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een tweelaags dubbel dorpswoonhuis dat door zijn aard en verschijningsvorm het verstedelijkingsproces van de Oirschotse dorpskern documenteert. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de in- en uitwendig gaaf bewaardgebleven hoofdstructuur en onderdelen van het interieur, de harmonische verhoudingen en ambachtelijk toegepaste traditionele bouwmaterialen. Het pand heeft ensemblewaarde door zijn situering in het beschermde dorpsgezicht Oirschot en is straatbeeldbepalend.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)