Sint Odilienberg B 944
Bij Frymerson 1, 6077 NS te Sint Odiliënberg

Omschrijving

BOERDERIJ bestaande uit vier vleugels rondom een gesloten binnenplaats, XVIII, baksteen. De vleugels kennen een verschillende functie. Aan de noordwestzijde een woonhuis met topgevel; grijs pannendak; aan de courzijde afwisselend grijze en rode pannen in banen. Tegenover het woonhuis (zuidoost) en daaraan parallel staat de grote schuur met zadeldak (grijze pannen), gedragen door een oorspronkelijke houten spantconstructie. Tussen het woonhuis en de schuur twee lagere vleugels, die de binnenplaats afsluiten; hiervan heeft de noordoostvleugel (vroeger varkensstal, nu garage) een dak met grijze pannen, de zuidwestvleugel (klein- c.q. jongvee) een rood pannendak; aan courzijde gedeeltelijk grijze pannen. Het gebouw is in de loop van de 20ste eeuw wit geverfd, met uitzondering van de lagere muur van de grote schuur, die grenst aan de kleine moestuin. Deze muur is voorzien van enkele steunberen, de restanten van een oude muurkas. In het woonhuis meerruitsvensters met kleine roedenverdeling, deels met luiken, en eenvoudige toegangsdeuren. In de overige vleugels recht- en rondgesloten dubbele inrijdeuren, eenvoudige toegangsdeuren en halfronde stalvensters. De deuren en raamluiken zijn voorzien van een zandlopermotief in geel en blauw.

BOERDERIJ van algemeen belang

- vanwege de ouderdom