Omschrijving van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS FRYMERSON omvat een relatief groot gebied, dat ten noordoosten van St. Odiliënberg in het Roerdal op de zuidelijke oever ligt. Het complex bestaat uit een 19de eeuws landhuis, dat tegen een oudere boerderij is aangebouwd, een kleine omgrachte laat middeleeuwse toren met (dienst)woning, diverse bos- en weidepercelen, een parkaanleg in landschappelijke stijl, een grote boomgaard en een voormalige moestuin. Aan de noordzijde wordt het geheel begrensd door de Roer, aan de oostkant door agrarische gronden van derden, aan de zuidkant door de Paarloweg en aan de westkant door het dorp St. Odiliënberg. Het bos langs de Paarloweg ligt ongeveer 4 meter hoger dan de weilanden langs de Roer.

Het complex kasteel Frymerson omvat verder een 18e eeuwse hoeve met een woonhuis en een schuur en een park. Het is goed mogelijk dat Cuypers ook verantwoordelijk was voor het hekwerk van de voormalige hoofdingang uit circa 1865, dat bestaat uit ronde bakstenen pijlers met natuurstenen kantelen.

Het complex bestaat uit: LANDHUIS (1), PARKAANLEG (2), BOERDERIJ (3), TOREN met AANBOUW (4), HONDEHOK (5), TOEGANGSHEK AAN OPRIJLAAN (6), DAM met PIJLERS (7) en TOEGANGSHEK AAN DE PAARLOWEG (8).

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

De HISTORISCHE BUITENPLAATS FRYMERSON is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege:

- de ouderdom;

- de ontwikkelingsgeschiedenis, die afleesbaar is aan de samenstellende onderdelen;

- de eclectische vormgeving van het hoofdgebouw;

- de tuin- en parkaanleg in landschappelijke stijl (tweede helft 19de eeuw), waarin oudere elementen en structuren zijn opgenomen;

- de ensemblewaarde en de harmonieuze geleding der samenstellende onderdelen;

- de fraaie landschappelijke inpassing in het Roerdal.