Sint Odilienberg B 945
Bij Frymerson 1, 6077 NS te Sint Odiliënberg

Omschrijving

TOREN met AANBOUW. De toren is het restant van het oude huis Frymerson. De ronde, relatief kleine bakstenen toren (twee bouwlagen) dateert in oorsprong uit de middeleeuwen en is het oudste gebouwde element op de buitenplaats. De gedeeltelijk gecementeerde bakstenen kantelen rond het platte dak zijn 19de eeuws, waarschijnlijk aangebracht ten tijde van de 'restauratie' door P.J. H. Cuypers in de tweede helft van de 19de eeuw. In de 19de eeuw is er een klein gebouw op L-vormige plattegrond met de eindgevel tegen de toren aangebouwd. Het zadeldak van dit gebouw wordt boven de andere eindgevel schildvormig beëindigd. Aan de noordzijde is het dak gedekt met rode pannen, de dakvlakken, die naar het landhuis gekeerd zijn, zijn voorzien van grijze pannen. Het gebouw heeft als dienstwoning en koetshuis gefunctioneerd. De bouwkundige eenheid van toren en aanbouw wordt omgeven door een cirkelvormige gracht, waarvan de oorsprong waarschijnlijk teruggaat tot de bouw van het eerste versterkte huis in de middeleeuwen. Via een brede dam is er een verbinding met het pad rond het voorplein, dat tussen toren en landhuis ligt. Toren en aanbouw zijn als decoratief element opgenomen in de landschappelijke parkaanleg.

TOREN met AANBOUW van algemeen belang

- vanwege de ouderdom