Vorden D 618
Ruurloseweg 115, 7251 LD te Vorden

Omschrijving onderdeel 1: HUIS 'MEDLER'.

Inleiding

Het Medler wordt voor het eerst genoemd in 1483. Vermoedelijk wordt kort na 1530 een omgracht huis opgetrokken. Omstreeks 1612 worden huis, brouwhuis, stallingen, schuur en twee bouwhuizen afgebroken en twee nieuwe bouwhuizen gebouwd gelegen buiten de grachten van het vroegere Medler. Het huidige huis Medler is mogelijk ontstaan uit een bescheiden landhuis aan het einde van de 17e eeuw. In 1764-65 is het huis grondig hersteld en vergroot met een onderkelderde aanbouw. Omstreeks 1800 volgt een tweede, minder ingrijpende verbouwing.

Omschrijving

HUIS 'Medler', onderdeel van de historische buitenplaats 'Het Medler' daterend van omstreeks 1800. Blokvormig bakstenen gebouw bestaande uit twee bouwlagen en een kelderverdieping op rechthoekige plattegrond. In 1892 gewijzigd en verhoogd. Het omgaande schilddak met leien en het achthoekige torentje met koepeldakje midden op het voorschild dateren uit deze periode. Het huis bevat nog een oudere kern bestaande uit muurdelen uit de 17e en 18e eeuw. De symmetrische voorgevel bestaat uit 5 traveeën waarbij de middentravee iets risaleert. Op de begane grond van de middentravee bevindt zich de omlijste ingangspartij met dubbele glazen deuren en uitwaaierende bordestrap van 5 hardstenen treden; eenvoudige ijzeren leuningen met ruit- en rozetmotieven. De middentravee eindigt in een gootlijst bekroond door driehoekig fronton met alliantiewapen van Dorth en van Voorst. In de gevel bevinden zich regelmatig verspreide vensters met T-ramen en persiennes op beide verdiepingen. De voorgevel wordt links en rechts beëindigd met hoeklisenen. In het schild bevindt zich aan weerszijden van het fronton een dakkapel afgesloten door een driehoeksfronton. In het interieur bevinden zich diverse belangrijke onderdelen zoals onder meer de vestibule gedecoreerd met eenvoudig stucwerk, waarbij de wandvlakken met emblemen van de muziek en het buitenleven zijn gevuld, deuren met enig snijwerk, een rococo schoorsteen afkomstig van elders, twee klokken.

Het HUIS 'Medler', onderdeel van de historische buitenplaats het Medler, is van algemeen belang:

- vanwege de 19e eeuwse verschijningsvorm (in- en exterieur) die met name tot stand is gekomen als gevolg van een verbouwing omstreeks 1800 respectievelijk 1893;

- vanwege de oudere muurdelen daterend uit de 17 en 18e eeuw;

- vanwege de monumentale ligging op het westelijke eiland, aan het einde van de lange oprijlaan;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het huis met de overige onderdelen van de buitenplaats.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats