Complexomschrijving

Inleiding

HISTORISCHE BUITENPLAATS 'Het Medler' is gelegen enige kilometers ten oosten van Vorden in het stroomdal van de Baakse beek en wordt omgrensd door agrarische percelen van het landgoed zelf.

Het complex bestaat uit:

1. hoofdgebouw

2. parkaanleg

3. bouwhuis

4. vrijstaande schuur

5. appeldrooghuisje

6. koepel

7. botenhuis

8. houtloods

9. inrijhek

10. Sierhekken en toegangspoort oostzijde

11. tuinsieraden.

Omschrijving

De huidige verschijningsvorm van de buitenplaats dateert grotendeels uit de 18e en 19e eeuw. Het huidige HUIS Medler (1) bevindt zich op het meest westelijke eiland omgeven door een gracht, samen met de BIJGEBOUWEN (3 en 4), ZONNEWIJZER (11), loden TUINVAAS (11) en de TUINHEKKEN (10).

Het BOUWHUIS (3) en de vrijstaande SCHUUR (4) bevinden zich aan de oostzijde van het huis Medler. Voor het huis bevindt zich centraal op een rond gazon een loden TUINVAAS (11). Links en rechts van het huis zijn delen van het voorterrein begrensd door gietijzeren TUINHEKKEN (11). In het linker tuindeel bevindt zich een zandstenen ZONNEWIJZER (11). Aan de oostzijde van het eiland bevindt zich op een dam een smeedijzeren TUINHEK (10) die toegang geeft tot een van de twee oostelijke eilanden. De hoofdentree tot het westelijke eiland bevindt zich aan de zuidzijde, aan het einde van de rechte oprijlaan, gevormd door een imposant INRIJHEK (9) bestaande uit een hekwerk, een stel vazen en een stel liggende natuurstenen leeuwen op sokkel die hondenhokken vormen.

De huidige TUINAANLEG (2) is grotendeels gebaseerd op de oude hoofdstructuur (XVIII of ouder) bestaande uit een imposante lange rechte oprijlaan en het grachtenstelsel met middeleeuwse oorsprong. Uit deze tijd resteren de restanten van de voorganger van het huidige huis Medler op het nu nog als ovaal eiland herkenbare stuk grond, genaamd 'de Pol', aan de oostzijde van de buitenplaats. De oorsprong van dit huis gaat terug tot de 16e eeuw, omgeven door een dubbele gracht. Het 16e-eeuwse huis werd verwoest waarna een nieuw huis verrees met bijbehorende singels, tuinen, grachten, weide, akkers en bossen op de plek van het huidige huis Medler. Binnen de geometrische structuur van lanen en grachten bevindt zich geen daadwerkelijke tuinaanleg. Het omringende landschap van bos-, weide- en akkerpercelen heeft een landschappelijk karakter.

Direct aan het begin, links van de oprijlaan bevindt zich de KOEPEL (6). Halverwege de oprijlaan bevinden zich twee natuurstenen PALEN (11) waarop de naam het Medler staat. Aan de oostzijde van de oprijlaan, tegen de middeleeuwse omgrachting aan, is de HOUTLOODS (8) gelegen. Het BOTENHUIS (7) bevindt zich in de gracht van het westelijke naar het oostelijke eiland. Het APPELDROOGHUISJE (5) ligt aan de overzijde van het water.

De HISTORISCHE BUITENPLAATS 'het Medler' is van algemeen belang:

- als voorbeeld van een 18e-eeuwse buitenplaats die met name goed herkenbaar is in de oude hoofdstructuur en in onderdelen van gebouwen gelegen in een landschappelijke omgeving;

- vanwege de 16e-eeuwse oorsprong van de buitenplaats die nog herkenbaar is in delen van de geometrische structuur van de aanleg, de grachten en de restanten van de voorganger van het huidige huis in het ovale oostelijke eiland;

- vanwege de functioneel ruimtelijke relatie tussen de onderdelen van de buitenplaats;

- vanwege zorgvuldig materiaalgebruik.