Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526679
Complexnummer
526676 - Het Medler
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82928/160
Kadastrale aanduiding
Vorden D 618
Bij Ruurloseweg 115, 7251 LD te Vorden

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 4: SCHUUR.

Inleiding

Vrijstaande SCHUUR (1834) onderdeel van de historische buitenplaats het Medler gelegen op het westelijke eiland, opgetrokken in steen en hout, bestaande uit een bouwlaag met rechthoekige plattegrond afgesloten door een afgewolfd zadeldak deels gedekt met pannen, deels met riet.

Omschrijving

In de voorgevel bevindt zich centaal een dubbele deuropening met rondboog. In de opening dubbele naar buiten draaiende houten deuren. In de rondboog een sluitsteen met daarop het jaartal 1834. Aan weerszijden van de deur een halfrond staand ijzeren venster met vierruits roedenverdeling. Centraal boven de deur een hooiluik waarboven een hijsluik. De gevel wordt afgesloten door vlechtwerk met windveren aan weerszijden. Boven de deur vier regelmatig verdeelde muurankers. Het rechter deel van de linker zijgevel is opgetrokken in steen met een drietal raamopeningen, het linker deel bestaat uit verticaal houten latwerk op bakstenen muur. De rechter zijgevel bestaat in zijn geheel uit verticale houten delen.

Waardering

De vrijstaande SCHUUR (1834), onderdeel van de historische buitenplaats het Medler gelegen op het westelijke eiland, is van algemeen belang:

- als goed voorbeeld van een 19e-eeuwse schuur deels opgetrokken in steen, deels in hout met zorgvuldig materiaalgebruik en een eenvoudig sober karakter;

- vanwege de functioneel ruimtelijke relatie van de schuur met de overige onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 526676. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Schuur(L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1834
1834
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing