Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526765
Complexnummer
526767 - Spaaneindsestraat
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82713/110
Kadastrale aanduiding
Hilvarenbeek P 2627
Spaaneindsestraat 21, 5085 NN te Esbeek

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 1: langgevelboerderij

Inleiding

LANGGEVELBOERDERIJ, daterend uit XVIIIB-XIXA en opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele stijl. De boerderij ligt buiten de bebouwde kom op een ruim erf met boerenbloementuin en fruitbomen. De boerderij ligt met de nok evenwijdig aan de straat.

Omschrijving

Eenlaagse langgevelboerderij, boven een gepleisterde plint opgetrokken uit donkere handgevormde baksteen in kruisverband. Het rieten zadeldak met wolfseinden heeft stroken van voornamelijk rode Hollandse pannen. Op de nok links uit het midden een gemetselde schoorsteen. De hoofdingang met voordeur en 2-ruits bovenlicht bevindt zich aan de naar de weg toegewende lange zijde. Links een venster met 20-ruits schuifraam. Rechts in het bedrijfsgedeelte een ijzeren lunetvormig stalraam met twee roeden. Lage dubbele deuren. De andere lange gevel is geheel gepleisterd. Deze heeft ter hoogte van het woongedeelte twee vensters met 4-ruits schuiframen en een deur. Daarnaast in het bedrijfsgedeelte een staldeur en lage dubbele deuren. De korte zijgevel links heeft twee vensters met 6-ruits schuiframen. De korte zijgevel links heeft twee ijzeren lunetvormige stalramen. Op zolderniveau een hooiluik. Staafankers. De kozijnen zijn turquoise van kleur, de ramen wit en de deuren en luiken middelgroen.

Inwendig is de oorspronkelijke indeling grotendeels nog intact. Er is een kleine woonkeuken tegen de lange achtergevel met kleine schouw en geprofileerde schouwbalk. Laag balkenplafond.

Waardering

De langgevelboerderij uit XVIIIB-XIXA is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een streekeigen boerderijtype. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de in- en uitwendig gaaf bewaardgebleven hoofdstructuur en onderdelen van het interieur, de harmonische verhoudingen en ambachtelijk toegepaste traditionele bouwmaterialen. De boerderij heeft in combinatie met de bijbehorende vrijstaande schuur ensemblewaarde. De boerderij is straatbeeldbepalend.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 526767. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1925
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver