526863 - De Ruwenberg
Sint Michielsgestel G 2023
Ruwenbergstraat 5, 5271 AG te Sint-Michielsgestel

Omschrijving onderdeel 3: PANNENDROGERIJ annex SLANGENMUUR.

Inleiding

Op het terrein van het voormalige koetshuis bevindt zich een voormalige pannendrogerij annex slangenmuur, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele stijl en daterend uit de eerste helft van de 20e-eeuw. Als achtermuur is gebruik gemaakt van een slangenmuur uit de 18e-eeuw, onderdeel van de tuininrichting van het landgoed.

Omschrijving

Links terzijde van het koetshuis en in diens verlengde bevindt zich een voormalige pannendrogerij op nagenoeg rechthoekige plattegrond. De drogerij heeft in de eerste helft van de 20e-eeuw gefunctioneerd in het kader van een kleinschalige dakpanfabricage ter plaatse. Het halfopen bouwwerk op eiken staanders met vernieuwde vuren kap heeft een zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. Voor de achtermuur van het bouwsel heeft men gebruik gemaakt van een reeds bestaande slangenmuur, die is uitgevoerd als slingermuur, dat wil zeggen met lisenen waartussen in plattegrond segmentvormig gebogen muren. De zijmuren uit hergebruikte baksteen zijn slechts manshoog; de geveltoppen blijven open. De slangenmuur, bedoeld om beschutting te bieden aan kwetsbare fruitgewassen, is een typisch onderdeel van de tuin van een buitenplaats.

Waardering

De voormalige PANNENDROGERIJ ANNEX SLANGENMUUR uit de 18e tot de vroege 20e-eeuw is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaaleconomische ontwikkeling, als voorbeeld van een kleinschalig bedrijfspand dat zich heeft ontwikkeld uit een veel ouder tuinelement, i.c. een slangenmuur. Het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de afleesbaarheid van de ontwikkeling van tuinmuur tot bedrijfspand. De slangenmuur heeft als typologisch bijzonder onderdeel van een buitenplaats zeldzaamheidswaarde. Het object heeft samen met de overige complexonderdelen grote ensemblewaarde.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinmuur
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw Pannendrogerij annex slangenmuur

Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Pannendrogerij annex slagenmuur