Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526867
Complexnummer
526863 - De Ruwenberg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82685/172
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Sint Michielsgestel G 2024
BY Ruwenbergstraat 3, Sint-Michielsgestel

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 4: DUIVENVERBLIJVEN.

Inleiding

Op het terrein van het voormalig koetshuis bevinden zich twee schilderachtige duivenverblijven, met elkaar verbonden door een tuinmuur. De twee kleinschalige objecten, die in hun vormgeving en kleurstelling een vereenvoudigde miniatuuruitvoering van het koetshuis lijken te zijn, zijn rond 1900 opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele stijl en doen denken aan een tuinfolly.

Omschrijving

Evenwijdig aan de achtergevel staan op enige afstand twee eenlaags duivenverblijven op rechthoekige plattegrond. Ze hebben een zadeldak met rode Hollandse pannen en zijn haaks ten opzichte van het koetshuis gesitueerd. De muren zijn witgepleisterd; de plint is zwart geteerd. Centraal op de begane grond bevindt zich in de korte gevel een venster met vierruits raam, dubbele luiken met hartvormige uitsparingen en bakstenen vensterbanken. In de geveltop tien in een driehoek geordende duivengaten. Het dak is aan deze zijde voorzien van (vernieuwde) windveren met schulpranden en een makelaar. Op een bord onder de duivengaten: Klein "Ruwenberg". Inwendig een eenvoudige eiken sporenkap. De duivenhokken zijn met elkaar verbonden door een lange blinde muur met centraal een deur. De muur is afgedekt met een laag dakpannen.

Waardering

De twee DUIVENVERBLIJVEN MET TUINMUUR uit circa 1900 zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van kleinschalige tuinelementen behorend bij een landgoed. Het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik. De duivenverblijven hebben als schilderachtige tuinfolly typologische zeldzaamheidswaarde. Het object heeft samen met de overige complexonderdelen grote ensemblewaarde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 526863. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Duivenverblijven

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver