526863 - De Ruwenberg
Sint Michielsgestel G 1956
BY Ruwenbergstraat 3, Sint-Michielsgestel

Omschrijving onderdeel 5: SPIJLENHEKWERK.

Inleiding

Aan weerszijden van het begin van een lange, door linden omzoomde oprijlaan bevindt zich een gietijzeren hekwerk. Het hekwerk dateert uit XIXc

Omschrijving

Spijlenhekwerk tussen veelhoekige geprofileerde posten van gietijzer. De posten lopen uit in een veelhoekige punt. Tussen de spijlen, die zijn bekroond met een pijlpunt, zijn in smeedijzer de letters gemonteerd die samen de naam van het landgoed "RUWENBERG" vormen. Het hekwerk is zwart geverfd. De letters en punten zijn met een goudkleurige verf behandeld.

Waardering

Het gietijzeren SPIJLENHEKWERK uit XIXc is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een kleinschalig tuinelement behorend bij een landgoed. Het hekwerk heeft architectuurhistorische waarde vanwege zijn gaafheid en traditionele materiaalgebruik. Het heeft typologische waarde als voorbeeld van een historisch hekwerk. Het object heeft samen met de overige complexonderdelen grote ensemblewaarde.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D)

Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Gietijzeren spijlenhekwerk