Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526922
Complexnummer
526920 - Rhijnauwen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82649/146
Kadastrale aanduiding
Bunnik C 264
Rhijnauwenselaan 7, 3981 HH te Bunnik

Omschrijving

Omschrijving

Ten westen van het hoofdgebouw wordt het voorplein afgesloten door een in aanleg symmetrisch POORTGEBOUW, dat aan de zuidzijde verlengd is met een dienstwoning. Het onderkelderde poortgebouw is gebouwd op rechthoekige grondslag en opgetrokken uit rode baksteen. Het bestaat uit één bouwlaag en een zolder onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt mansardedak. In de symmetrische voorgevel centraal een poort, die de verbinding vormt tussen de noordelijke toegangslaan en het voorplein. Rond de poortdoorgang een classicistische omlijsting bekroond door een timpaan met rond venster. Daarboven, op de nok van het dak, een houten klokkentorentje met slanke spits. Ter weerszijden van de poort een schuifvenster met kleine roedenverdeling en een eenvoudige toegangsdeur met meerruits bovenlicht; aan de uiteinden van de gevel twee paar dubbele koetsdeuren met meerruits bovenlicht. Boven de binnenste koetsdeuren forse dakkapellen (halverwege de daklijst aangebracht), waarin een dubbel venster met bovenlicht (kleine roedenverdeling), voorzien van luiken. Diverse dak- en tuimelramen.

De achtergevel is in aanleg eveneens symmetrisch. De omlijsting van de centraal gelegen poort is identiek aan de voorzijde. Ter weerszijden van de poort een rond venster met kruisvormige roedenverdeling. Voorts links en rechts een schuifvenster, waarbij het linker (noord) een kleine en het rechter (zuid) een grotere (empire-) roedenverdeling heeft. In de rechter zijgevel (noord) twee schuifvensters als in de voorgevel en een keldervenster. Op het dak een eenvoudige kapel met dubbel venster met kleine roedenverdeling.

Aan de linker zijde (zuid), aansluitend op het poortgebouw, een iets terugliggende dienstwoning, die in vormgeving het poortgebouw volgt. Aan de voorzijde twee schuifvensters met kleine roedenverdeling als in de voorgevel, voorzien van persiennes. In de linker zijgevel twee schuifvensters als in de voorgevel, waarvan één met persiennes. Op het dak een kapel als aan de rechter (noord)zijde. Aan de achterzijde een empirevenster als eerder genoemd en voorts twee kleinere (ontluchtings)vensters en een keldervenster. Het poortgebouw dateert uit de 18de eeuw.

Waardering

Het POORTGEBOUW behorende tot de buitenplaats Rhijnauwen is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de eenvoudige, harmonieuze en doelmatige vormgeving;

- vanwege de karakteristieke ligging;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 526920. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing