Actualiteit gegevens: 22-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
526981
Complexnummer: 
526957 - De Nieuwe Ooster
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
12 januari 2004
Kadaster deel/nr: 
18870/192
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
124484 - 484327

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

De AULA van "De Nieuwe Ooster" Begraafplaats in 1938 ontworpen en in 1939 opgeleverd door ir.J. Leupen in overleg met de stadsarchitect van de Dienst Publieke Werken, is uitgevoerd in de trant van het Traditionalisme op de plaats van het oude gebouw uit 1892 bij de ingang aan de Kruislaan in de hoofdas van de begraafplaats.

N.B. De aula is in de jaren negentig van de twintigste eeuw uitgebreid met ondermeer een crematorium.

Omschrijving

Het symmetrisch opgezette aulagebouw is samengesteld uit verschillende volumes van één bouwlaag. De eigenlijke dubbelhoge aula heeft een waaiervormige plattegrond die door middel van een tussenlid verbonden is met een rechthoekige hal, met de lagere wachtkamers daarop dwars geplaatst. De wanden van het gebouw zijn bestreken met een ruwe laag gekrabd Chromolith en staan op een gefrijnde hardstenen plint. De bekleding van de portieken, treden, onderdorpels en de deuromlijsting zijn van hardsteen (Vinalmont). Het dak van de aula is plat en met mastiek gedekt, de zadeldaken van de overige bouwdelen zijn met rood koper bekleed. De aula heeft aan de voorzijde drie grote ronde ramen met glas-in-lood en is verder blind. Aan de achterzijde bevinden zich bronzen deuren afkomstig uit de oorspronkelijke achtergevel. De ingangswand van de hal bevat een groot koperen kozijn met daarin glasdeuren. De zijvleugels hebben een via twee hardstenen treden te betreden nis met twee holle, koperen zuilen in antis geplaatst. Het zadeldak en de topgevel fungeren als fronton. Voor de deuren een decoratief smeedijzeren hekwerk. De lange zijden van de zijvleugels hebben aan de voorzijde zes paar openslaande ramen van ongeverfd hout en een enkel rond raam met sierrooster.

Interieur In de hal en in de aula bevinden zich wandschilderingen van schilder A. Muis (1914-1988), die in 1952 werden voltooid. In de hal zijn drie schilderingen van rouwende personen aangebracht, op de middenwand en beide zijwanden van de aula een mediterraan landschap (totaal 9 x 16 meter). Vanuit de voorhal treedt men de aula binnen via een geheel met travertijn bekleed tussenlid. In de aula bevinden zich langs de concave achterwand acht ronde kolommen (bijna negen meter hoog), bekleed met Kermajol, een gepolijste harde reliëfpleister. De kolommen hebben voetbanden en kapitelen van brons. De bronzen staande lampen met schaalornamenten en de wandarmen behoren tot de oorspronkelijke interieurinrichting. De vloer is belegd met Romeins travertijn.

Waardering

De aula met bijbehorende wandschilderingen en interieuronderdelen uit 1939 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van een funerair ontvangstgebouw uit het tweede kwart van de twintigste eeuw, in een voor tijd en functie karakteristieke traditionalistische architectuur en iconografie. Tevens is de aula van belang in het oeuvre van J. Leupen en wegens ensemblewaarde als later toegevoegd doch beeldbepalend onderdeel van het complex van de "Nieuwe Ooster" begraafplaats.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKruislaan1281097 GAOost/WatergraafsmeerAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieUitvaartcentra en begraafplaatsenBegraafplaats en -onderdelenBegraafplaatsaula

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WatergraafsmeerA4569

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismeinvloeden
Functionalismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19381939exactvervaardiging

Ontwerp: 1938; oplevering: 1939.

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Leupen, J. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur

In overleg met de stadsarchitect van Publieke Werken