527134 - Mercatorplein
Sloten Noord-Holland L 3194 A5
Hoofdweg 313, 1056 CM te Amsterdam
Hoofdweg 315, 1056 CM te Amsterdam
Hoofdweg 317, 1056 CM te Amsterdam
Hoofdweg 319, 1056 CM te Amsterdam

Inleiding

WOONBLOK met ARBEIDERSWONINGEN en WINKELS gelegen aan de noordwestzijde van het Mercatorplein, onderdeel van het complex Mercatorplein.

Omschrijving

Woonblok op samengesteld rechthoekig grondplan. Deze hoekbebouwing aan de Jan Evertsenstraat is teruggezet ten opzichte van het plein en vooruitgeschoven ten opzichte van genoemde straat. Vierkante 'toren' van zes bouwlagen onder plat dak en met in totaal vier tweezijdig uitgebouwde erkers met vensters en op galerij met zware gemetselde pijlers op natuurstenen basement en met bovenzijde in gewapend beton met grove afwerkingslaag. Decoratief metselwerk in vertikale kepering op de afgeschuinde hoeken en in het fries onder de gevelbeëindiging. Lager driezijdig bouwvolume in de oksel met de bebouwing aan de Hoofdweg en zeer ondiep bouwvolume over vijf bouwlagen en met vier smalle vensters op de overgang met de aansluitende bebouwing aan de Jan Evertsenstraat. Verder tweeruits vensters onder de gevelbeëindiging. Vleugel aan de Hoofdweg met vijf bouwlagen onder plat dak met voorgevel met lagere vierzijdige hoekerkers waartussen gevelvlak van acht traveeën met venster met dubbele draairamen en vijfruits vensterpartijen en kleine vierkante vensters onder de hijsbalken. De toegangen bevinden zich in twee portieken onder ondiepe luifel.

Waardering

Aaneengesloten woonblok als pleinbebouwing met arbeiderswoningen en winkels naar een ontwerp van H.P. Berlage uit de jaren-20 van de 20ste eeuw van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische, alsmede vanwege de typologische- en ensemblewaarde als essentieel en beeldbepalend onderdeel van het complex Mercatorplein.

Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2)

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)