Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
527169
Complexnummer
527166 - Nieuw Rhodenrijs
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82980/79
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Overschie A 2870
Delftweg 166, 3046 NC te Rotterdam

Omschrijving

Inleiding

GARAGE met aangrenzende POORTDOORGANG naar het achterterrein behorend tot het complex Nieuw-Rhodenrijs, in 1933 in traditionalistische trant gebouwd naar ontwerp van architect P.C. Pouderoyen. De garage is oost-westelijk gesitueerd in het verlengde van de oprijlaan en heeft voor de garage een ommuurde parkeerplaats. De garage wordt aan de zuidzijde door middel van de poortdoorgang verbonden met de dienst- en gastenvleugel van het landhuis.

Omschrijving

De garage is met een inwendige betonconstructie op een rechthoekige plattegrond opgetrokken met een bouwlaag en een kapverdieping onder een met riet bedekt schilddak. De gevels sluiten zich aan bij het landhuis door de toepassing van handvormbaksteen. Aan de westzijde bevinden zich onder een ver uitkragende betonnen luifel drie brede houten garagedeuren met drieledige bovenlichten en cassetten in de deurvlakken. In de kap bevinden zich driehoekige dakkapellen met V-vormige roedenverdeling. Aan de achterzijde heeft de garage op de begane grond drie dubbele kruisvensters, op de verdieping alleen een kleine driehoekige dakkapel. De poortdoorgang naar het achterterrein is overkapt en heeft aan de voor- en achterzijde massieve dubbele geprofileerde houten poortdeuren met decoratief smeedijzeren hang- en sluitwerk. In de doorgang bevindt zich links een eenvoudige deur naar de garage en rechts een deur naar de dienst- en gastenvleugel van het aangrenzende landhuis.

Waardering

Uit 1933 daterende, door P.C. Pouderoyen ontworpen garage en poortdoorgang als historisch functioneel onderdeel van het complex Nieuw-Rhodenrijs van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 527166. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Garage(L) Garage met poortdoorgang

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1933
1933
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Pouderoyen, P.C. ; Stad Rotterdam II
architect / bouwkundige / constructeur