Inleiding

Complex 'Nieuw Rhodenrijs' bestaande uit een LANDHUIS, een GARAGE, een BRUG met TOEGANGSHEK, een in gemengde tuinstijl uitgevoerde TUINAANLEG en een DUIVENTOREN. Het complex is gelegen op een rechthoekig, door sloten omgeven perceel aan de Delftse Schie. Het landhuis werd in 1933 gebouwd in opdracht van de Rotterdamse familie Van Hoboken naar een traditionalistisch ontwerp van architect P.C. Pouderoyen met verwijzingen naar de Zuidhollandse boerderijbouw.

Omschrijving

Het landhuis, hoofdonderdeel van het complex, bevindt zich midden op het omgrachte landgoed en is bereikbaar via een oprijlaan met aan weerszijden laanbeplanting van kastanjebomen. Door middel van een poortdoorgang naar de achtertuin is het landhuis verbonden met de ernaast gelegen garage. Een gemetselde boogbrug verleent vanaf de Delftweg toegang tot de oprijlaan van het landgoed. De duiventoren is achter op het perceel gesitueerd, nabij de tennisbaan. Het geheel bevindt zich binnen een tuinaanleg in een gemengde tuinstijl. Het landhuis en de overige gebouwde elementen zijn in donkerrode handvormbaksteen opgetrokken. Het landhuis en de garage hebben steile, met riet gedekte kappen voorzien van rode vorstpannen op nokken en hoekkepers en hoge schoorstenen. In de gevels verschillend samengestelde vensters, allen met roedenverdeling. De vensters op de begane grond en die van de slaapkamers op de verdieping zijn voorzien van traditioneel groen-rood-wit geschilderde houten luiken.

Waardering

In 1933 in traditionalistische trant uitgevoerd complex met landhuis, tuinaanleg en bijbehorende onderdelen, gebouwd in opdracht van de familie Van Hoboken van algemeen belang wegens (tuin)architectuur- en cultuurhistorische waarde, alsook van belang wegens beeldbepalende waarde aan de Delftweg. Tevens van belang binnen het oeuvre van architect P.C Pouderoyen.