527283 - Van Hornekazerne
Kazernelaan 101, 6006 SP te Weert

Inleiding

WACHTGEBOUW deel uitmakend van het 'Van Horne' KAZERNECOMPLEX, is gelegen binnen de bebouwde kom van Weert. Het wachtgebouw staat aan de noordwest zijde van het terrein, naast de entree en deed dienst als kantoor, er waren een kapper en een scheersalon, er waren een dokterspraktijk en een ziekenzaal, er werd wacht gehouden en er waren cellen.

Omschrijving

WACHTGEBOUW, met U-vormige plattegrond, bestaande uit een hoofdvolume en haaks daarop twee kleinere volumes, waarvan de ene vleugel ongeveer van gelijke lengte is als het hoofdvolume en het andere volume wat kleiner is. De drie volumes, onder schilddaken met overstekende houten bakgoten zijn gedekt met Hollandse pannen. Ze hebben een opstand van bruingele baksteen met metselwerk in klezoorverband, plint en rollaag in gemêleerde baksteen, afgesloten door een kunststenen band. De plint gaat bij de linkerzijgevel en de entreepartij van de voorgevel van het hoofdvolume over in een in bakstenen gemetselde plantenbak. Alle kunststof vensters hebben roedenverdeling en zijn geschakeld door kunststenen vensterdorpels en lateien. De vensters zijn rechthoekig tenzij anders vermeld. Het hoofdvolume heeft twee bouwlagen en de kleinere volumes hebben één bouwlaag. De voorgevel is asymmetrisch van opzet. Links van de entree bevinden zich zowel in de eerste als in de tweede bouwlaag vijf vensters. De vensterdorpel van het venster van de eerste bouwlaag sluit tevens de plint af. Ongeveer in het midden bevindt zich een dwars volume dat één bouwlaag hoger is en waarin zich hoofdentree en trappenhuis bevinden. In de eerste bouwlaag bevindt zich een rondboogvormige in siermetselwerk gemetselde entreepartij met rondboogvormige houten deur, geflankeerd door twee vensters. De latei die de beide vensters schakelt loopt door in de rondboog boven de deur. Boven de entreepartij loopt verticaal over de hele lengte een driehoekig uitstekend stalen venster met roedeverdeling en bovenin een authentieke klok. Het venster rust op een kunststenen plaat en wordt tevens door een kunststenen plaat afgesloten. Onder de dakrand van het dwarsvolume is een kunststenen lekdorpel aangebracht. Bij het rechtergedeelte van de voorgevel bevindt zich over de hele eerste bouwlaag een kunststenen overstek op pijlers, dat loopt van een rondboogvormige erker uiterst rechts tot de entreepartij. In de eerste bouwlaag bevinden zich van de entree af van links naar rechts een venster, twee stalen deuren met bovenlicht, vijf vensters, een stalen deur met bovenlicht en tenslotte nog een venster. Alle vensters lopen tot boven het overstek door. De rondboogvormige erker heeft een stalen deur en acht vensters. In de tweede bouwlaag bevinden zich elf vensters. Uiterst rechts in de bovenhoek van de voorgevel van de zuidwest-vleugel bevindt zich de naam van de kazerne "Van Horne Kazerne" in natuursteen.

De rechterzijgevel heeft zowel in de eerste als de tweede bouwlaag drie vensters. De achtergevel heeft in de eerste bouwlaag van links naar rechts twee vensters, een noordwest-vleugel, een vierkant venster, een dubbele deur met bovenlicht, een vierkant venster, een venster met zijlichten, onderbroken door een waterlijst, een noordwest-vleugel en een kleine uitbouw met kunststenen overstek en een deur. De tweede bouwlaag heeft van links naar rechts vier vensters, een deur, vier ronde vensters, een venster met zijlichten en twee ronde vensters. In de topgevel van het dwarsvolume bevindt zich een venster met zijlichten.

De linkerzijgevel heeft een klein venster in de uitbouw, en drie vensters in zowel de eerste als de tweede bouwlaag.

De noordgevel van de meest westelijk gelegen volume bevat vijftien vierkanten vensters. De kopgevel heeft een deur, geflankeerd aan beide zijden door twee vierkante vensters. De zuidgevel heeft vijftien vierkante vensters en rechts in het dakschild een dakkapel van na 1940. De andere kopgevel staat tegen het hoofdvolume aan.

De noordgevel van het andere volume bevat negen vierkante vensters. De kopgevel bevat drie rechthoekige vensters, geflankeerd aan beide zijden door een vierkant venster. De zuidgevel bevat zeven vierkante vensters, een venster en een klein rechthoekig venster.

In het wachtgebouw zijn plafonds, vloeren en een deel van de deuren vernieuwd; authentieke trap; geglazuurde vensterdorpels; de voormalige cellen zijn behouden. De interne structuur bleef grotendeels in tact.

Waardering

Het WACHTGEBOUW, complexonderdeel van het Van Horne KAZERNECOMPLEX, naar ontwerp van de Kapitein der Genie A.G. Boost, gerealiseerd in 1939, is van algemeen belang. Het object bezit cultuurhistorische waarde als onderdeel van een goed voorbeeld van de militair-historische ontwikkeling van de stichting van kazernementen in of nabij steden, verbonden met de ontwikkeling van de stad, en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kazernes. Situationele waarde heeft het object vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie tussen de andere complexonderdelen die rond het centrale exercitieterrein zijn gegroepeerd in een symmetrische opzet.

Architectuurhistorisch is het van belang als goed en gaaf voorbeeld van een ontwerp van de Kapitein der Genie A.G. Boost voor een complexonderdeel van een infanteriekazerne met regtstaf voor twee bataljons gebouwd in een traditionalistische stijl met elementen van zakelijk Expressionisme.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair wachtgebouw Wachtgebouw

elementen van zak. expressionisme