Inleiding

Het Van Horne KAZERNECOMPLEX is gebouwd in 1938/1939 naar ontwerp van Kapitein der Genie A.G. Boost voor een Regt Infanterie (regimentsstaf met twee bataljons), in de stijl van het Traditionalisme met elementen van zakelijk Expressionisme. In Weert stond de uitvoering van de werkzaamheden onder leiding van Kapitein C. van Boven. De volgende complexonderdelen vallen onder de rijksbescherming:

1. Wachtgebouw

2. Bureelgebouw

3. Kantinegebouw

4. Keukengebouw

5. Legeringsgebouw

6. Legeringsgebouw

7. Legeringsgebouw

8. Legeringsgebouw

9. Legeringsgebouw

10.Legeringsgebouw

11. Gymzaal

12. Magazijn

Op het terrein bevinden zich ook kleinere objecten, die onder de rijksbescherming vallen, maar niet apart beschreven worden maar geintergreerd:

1. Privaat

2. Privaat

3. Trafo

4. Exercitieterrein

5. Vlaggenmast

6. Hekwerk (noordoostzijde)

Op 15 augustus 1937 kreeg Kapitein der Genie A.G. Boost van de Nederlandse Staat de opdracht in totaal zestien kazernes voor de Infanterie te ontwerpen. Deze zestien nieuwe kazernes waren, samen met acht andere nieuwe kazernes en vijftien uitbreidingen van reeds bestaande kazernes, een direct gevolg van de oorlogsdreiging uit Duitsland. In februari 1938 werd de Dienstplichtwet gewijzigd en kwam een forse legeruitbreiding tot stand. Het jaarlijkse contingent dienstplichtigen ging van 19.500 naar 32.000 manschappen en de dienstplichtperiode ging van 5,5 maand naar 11 maanden. Het wetsontwerp tot wijziging van de dienstplicht werd op 22 september 1937 ingediend door de Minister van Defensie, Van Dijk. De kazernes moesten 1 maart 1939 gereed zijn hetgeen betekende dat 1 maart 1938 de bestekken en complete tekeningen beschikbaar moesten zijn. Vanwege de korte voorbereidingstijd en uit economische overwegingen werd besloten de kazernes centraal te ontwerpen, daar deze toch aan dezelfde eisen moesten voldoen. Boost ontwierp één grondtype met twee varianten. Naar het eerste ontwerp werden twaalf infanteriekazernes voor één bataljon gerealiseerd, bestaande uit een poortgebouw met één in- en uitgang dat leidde naar een exercitieterrein met daarom heen drie legeringsgebouwen en een keukengebouw. Dit ontwerp werd de basis voor een tweede ontwerp waarbij de legeringsgebouwen gehandhaafd bleven, maar waarbij het poortgebouw verdween. In plaats van dit poortgebouw werden gebouwen ontworpen voor de verscheidene functies. In totaal zijn vier kazernes gerealiseerd naar dit tweede ontwerp voor een Regt Infanterie. Ook het kazernecomplex 'Van Horne' is volgens dit tweede ontwerp gebouwd. De zestien nieuwe kazernes zijn voornamelijk gesitueerd langs de oost- en zuidgrens van Nederland. De kazernecomplexen in Ede, Ermelo en Bussum bevinden zich echter meer landinwaarts.

Omschrijving

Het Van Horne KAZERNECOMPLEX ligt in het zuidwesten van Weert, buiten de bebouwde kom aan de Kazernelaan en heeft een rechthoekige opzet. De entree ligt aan de noordwestzijde. Vanuit deze entree bevinden zich van noord naar west het kantinegebouw, het bureelgebouw en het wachtgebouw. In de zuid-westas bevinden zich achter het wachtgebouw het magazijn, twee legeringsgebouwen en de gymzaal. Ten oosten van het eerste legeringsgebouw ligt nog een legeringsgebouw. Achter het bureelengebouw bevindt zich het keukengebouw. Ten oosten hiervan, aan de noordoost-as, liggen in spiegelbeeld de drie overige legeringsgebouwen. In het midden gecentreerd ligt het rechthoekige exercitieterrein, met daarom heen de gebouwen gerangschikt. Ten oosten van het magazijn staat de vlaggenmast, opgetrokken in graniet en flagstones.

Bij de legeringsgebouwen hoorden in het oorspronkelijke ontwerp vier privaten die per twee aan de zuidwest- en noordoostgrens van het terrein waren gesitueerd. Nu resteren alleen nog de twee privaten aan de zuidwestgrens, die tegenwoordig echter dienen als opslagplaats. Ook bevonden zich twee trafo's op het terrein, gesitueerd tussen twee privaten in. Nu resteert alleen de trafo, gesitueerd tussen de twee privaten aan de zuidwestzijde, nog. De privaten en de trafo worden vermeld bij de objectbeschrijving van het legeringsgebouw.

Het terrein wordt gedeeltelijk (aan de noordwest-zijde) afgesloten door een hekwerk van ijzer, tussen gemetselde bakstenen kolommen met hardstenen dekplaat. Bij de hoofdingang zijn de kolommen hoger en is er een kunststenen plaat op aangebracht met een afbeelding van een leeuw.

In het Van Horne KAZERNECOMPLEX hebben alle complexonderdelen een opstand van bruingele baksteen in klezoorverband, met een plint en rollaag in gemêleerde baksteen afgesloten door kunststenen band, en kunststenen vensterdorpels en lateien.

De vensterkozijnen, deurkozijnen en deuren waren oorspronkelijk uitgevoerd in staal. De vensterkozijnen zijn recent vervangen door kunststof vensterkozijnen met oorspronkelijke roedeverdeling, een deel van de deuren is vervangen door houten deuren. Ook zijn de deurkozijnen vervangen. Bij alle onderdelen is een dakhelling van 33 graden toegepast om de kosten te drukken. Er werd hierbij gebruik gemaakt van houten kapspanten. Oorspronkelijk zijn in het basisontwerp betonnen vloeren toegepast vanwege het brandgevaar. Hier over heen zijn nu verschillende andere vloersoorten gelegd zoals graniet, linoleum en tegels. In elk complexonderdeel zijn de plafonds verlaagd, en zijn deuren deels vervangen.

Waardering

Het Van Horne KAZERNECOMPLEX naar ontwerp van de Kapitein der Genie A.G. Boost, gerealiseerd in 1939, is van algemeen belang. Het complex bezit cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een militair historische ontwikkeling, de stichting van kazernementen in of nabij steden, verbonden met de ontwikkeling van de stad en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kazernes. Situationele waarde heeft het complex vanwege de ligging buiten de bebouwde kom van Weert, dichtbij de Belgische grens en vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie tussen de gebouwen van het complex die rond het centrale exercitieterrein zijn gegroepeerd in een symmetrische opzet. Architectuurhistorisch is het complex van belang als goed en gaaf voorbeeld van een ontwerp van de Kapitein der Genie A.G. Boost voor een infanteriekazerne met regtstaf voor twee bataljons gebouwd in een traditionalistische stijl met elementen van zakelijk Expressionisme.