527283 - Van Hornekazerne
Kazernelaan 101 M 11, 6006 SP te Weert

Inleiding

MAGAZIJN deel uitmakend van het 'Van Horne' KAZERNECOMPLEX, gelegen binnen de bebouwde kom van Weert. Het magazijn staat aan de zuidwestzijde van het terrein, rechts van de ingang achter het wachtgebouw. Het pand doet dienst als magazijn, bibliotheek en archief. De vensters zijn vernieuwd. Het derde, uiterst rechts gelegen dwarsvolume heeft een aanbouw uit de jaren negentig van de twintigste eeuw.

Omschrijving

Eenlaags MAGAZIJN, met hoofdvolume en drie kleine dwarsvolumes, met samengestelde schilddaken. De voorgevel is gelegen aan de noordwestzijde en bestaat, evenals de achtergevel die gelegen is aan de zuidoostzijde, uit de gevel van het hoofdvolume en de kopgevels van de dwarsvolumes. Het volume, onder samengestelde schilddaken heeft overstekende houten bakgoten en is gedekt met Hollandse pannen. Het heeft een opstand van bruingele baksteen met metselwerk in klezoorverband, plint en rollaag in gemêleerde baksteen, afgesloten door een kunststenen band. Alle kunststof vensters hebben roedenverdeling en hebben kunststenen vensterdorpels en lateien. Een deel van de vensters heeft een kunststenen omlijsting. De vensters bevinden zich onder de daklijst en zijn rechthoekig tenzij anders vermeld. De voorgevel heeft van links naar rechts de volgende gevelindeling. Een groot breed venster met bovenlicht, een deur met bovenlicht, twee liggende vensters, een dubbele houten poort met bovenlicht, twee liggende vensters, een venster met bovenlicht, een dubbele deur met glas en bovenlicht, een venster met bovenlicht, een dubbele houten poort met bovenlicht, een houten deur met glas en bovenlicht. Hiernaast bevindt zich een aanbouw, waardoor het zicht verder wordt ontnomen. De rechtergevel is blind.

De achtergevel heeft van links naar rechts de volgende gevelindeling. Een houten deur met glas en bovenlicht, zeven liggende vensters, twee vensters met bovenlicht, een houten deur met bovenlicht aan weerszijden geflankeerd door een venster met bovenlicht, een venster met bovenlicht, een deur, zes liggende vensters, een venster met bovenlicht, een deur met bovenlicht, een groot breed venster met bovenlicht. De linkergevel heeft van links naar rechts de volgende gevelindeling. Twee vensters met bovenlicht, vier liggende vensters en uiterst rechts weer twee vensters met bovenlicht.

Waardering

Het MAGAZIJN, complexonderdeel van het Van Horne KAZERNECOMPLEX, naar ontwerp van de Kapitein der Genie A.G. Boost, gerealiseerd in 1939, is van algemeen belang. Het object bezit cultuurhistorische waarde als onderdeel van een goed voorbeeld van de militair-historische ontwikkeling van de stichting van kazernementen in of nabij steden, verbonden met de ontwikkeling van de stad, en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kazernes. Situationele waarde heeft het object vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere complexonderdelen die rond het centrale exercitieterrein zijn gegroepeerd in een symmetrische opzet.

Architectuurhistorisch is het van belang als goed en gaaf voorbeeld van een ontwerp van de Kapitein der Genie A.G. Boost voor een complexonderdeel van een infanteriekazerne met regtstaf voor twee bataljons gebouwd in een traditionalistische stijl met elementen van zakelijk Expressionisme.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Magazijn

van zak. expressionisme