Driebergen-Rijsenburg D 851
Bij Langbroekerdijk 10, 3972 ND te Driebergen-Rijsenburg

Onderdeel 11

TOEGANGSHEK

Toegangshek van smeedijzer uit de 18de-eeuw, oorspronkelijk gebruikt als afsluiting van de brug, gelegen in de zichtas tussen het voorplein en de bloementuin. Het hek met twee-vleugels en ronde verticale spijlen is, links en rechts gehangen aan, in hardstenen blokken geplaatste samengestelde pijlers van zware vierkante gesmede staven met voluutvormig smeedwerk en verticale spijlen. Zowel de ronde spijlen als de vierkante staven zijn voorzien van ui-vormige punten.

Waardering

TOEGANGSHEK behorende tot de historische buitenplaats Sterkenburg, van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege materiaalgebruik en doelmatige vormgeving; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen