Berlicum L 1179
Wamberg 14, 5258 SM te Berlicum

Omschrijving onderdeel 1.

HOOFDGEBOUW; in oorsprong laat XVI, in latere eeuwen meerdere malen vergroot, resp. veranderd (in 1769, 1895 en 1920). Bakstenen gebouw op L-vormige plattegrond met in de oksel een 8-hoekig traptorentje onder puntdak. Het oudste deel heeft twee trapgevels met ertussen een met leien gedekt zadeldak; hardstenen deuromlijsting met bovenlicht, boven één van de topgevels een hardstenen wapenleeuwtje. In de oostgevel drie venstertogen met natuursteen blokken. De nieuwere delen van het gebouw zijn in dezelfde bouwtrant opgetrokken, c.q. gewijzigd en bestaan uit één bouwlaag; erboven een kapverdieping met Vlaamse gevels en bezitten ramen met roedenverdeling. De jongste aanbouw daterend uit 1920 heeft een traptoren. In de oudste vleugel een schouw met aan weerszijden een zitnis (17de eeuw). In de vleugel uit 1769 een kamer met vaste glazen kast en gebroken fronton. Het huis ligt op een omgracht terrein, waarop in het begin van de 20e eeuw een verdiepte geometrische tuin aangelegd is; hiervan resteren alleen enkele bakstenen trapjes en keermuurtjes met stenen ballen.

Waardering

Het HOOFDGEBOUW is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege de ouderdom, heeft architectuurhistorische waarde vanwege de karakteristieke architectuur en is in cultuur- en architectuurhistorisch opzicht van algemeen belang als middelpunt van de historische parkaanleg.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats