Omschrijving van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS de WAMBERG is een laat-19e eeuws landschapspark in langgerekte vorm; het ligt in het oost-west lopend stroomgebied van de Wambergschebeek en de evenwijdige Loopgraaf, enkele kilometers ten noordwesten van Berlicum. De hoge dekzandrug waarop de buitenplaats ligt stond bekend als de 'Cloershorst'. De Wamberg ontstond kort na 1500 door de bouw van een vrijstaand omgracht herenhuis bij een rond 1380 opgerichte boerderij met speelhuis. Van 1768-1813 en vanaf 1888 is de Wamberg in het bezit van de familie Van Rijckevorsel. Naast het omgrachte in oorsprong laat-16e-eeuwse huis zijn er nog het koetshuis(XVII,XIX), de erachter gelegen schuur (XIX of ouder) en de tuinmanswoning (1899). De gebouwen liggen alle in het westelijk parkdeel nabij de Hasseltse Dijk. Het park in Engelse landschapsstijl, tussen 1890 en 1910 aangelegd in opdracht van Mr. Frans van Rijckevorsel, bestaat uit enkele langgerekte achter elkaar gelegen, zich oostwaarts uitstrekkende weiden, die tussen de beide beken liggen en omzoomd zijn door bospercelen met afwisselend loof- en naaldhout. In de weilanden staan solitairen en boomgroepjes. Vanuit het huis is er een gezicht in deze lange smalle aanleg. Langs de weiden en gedeeltelijk in het bos liggen wandelpaden; ook is er een dwarspad door de wei heen. Ten noordoosten van het huis ligt een grote vijverpartij die is vervaardigd door het vergraven van een door de turfstekerij ontstaan drassig gebied.

Het complex wordt aan de noordkant begrensd door de weg Wamberg, die overgaat in Loofaert, aan de oostzijde door agrarische gronden van het landgoed zelf, ten zuiden en westen door de Hasseltse Dijk en landbouwpercelen van derden.

De buitenplaats de Wamberg bestaat uit de volgende onderdelen: HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), KOETSHUIS met POORTGEBOUWTJE (3), SCHUUR (4), TUINMANSWONING (5), HEK op DAM (6) en PUT (7), BOERDERIJ (8).

Waardering van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS de WAMBERG is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege de fraaie en kloeke laat-19e eeuwse landschappelijke aanleg, waarvan het naar het oosten gerichte gezicht over de reeks weilanden het hoofdmoment is, vanwege de ouderdom en architectuurhistorische waarde van de gebouwde onderdelen en vanwege de ensemblewaarde van het totale complex.