Berlicum L 3324
Wamberg 16, 5258 SM te Berlicum

Omschrijving

BOERDERIJ van het Kempische langgeveltype, genaamd 'de kleine Wamberg'. Een laan met beuken loopt van het hoofdhuis en de zogenaamde 'Grote Wamberg' (het jacht- en koetshuis) naar deze boerderij. Sinds ca. 1500 stond hier een boerderij. De huidige langgevelboerderij dateert vermoedelijk in oorsprong uit eind XVIII. Het woongedeelte heeft vensters met roedenverdeling Een oude kelder is nog aanwezig. Na een brand in 1968 is het stalgedeelte gerestaureerd. Aan de oostelijke korte gevel is (vermoedelijk in de jaren 60 van de twintigste eeuw) een woning gebouwd met huisnummer 16a, deze valt buiten de bescherming.

Waardering

De BOERDERIJ is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege de ouderdom, als functioneel onderdeel van het historische complex en vanwege de ensemblewaarde met de overige onderdelen van de buitenplaats.