Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
527358
Complexnummer
527356 - Wamberg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82711/163
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Berlicum L 3862
Berlicum L 3324
Berlicum L 3863
Berlicum L 3323
Berlicum L 1299
Berlicum L 1179
Berlicum L 1297
Berlicum L 1300
Berlicum L 1298
Berlicum L 19
Berlicum L 54
Berlicum L 155
Berlicum L 58
Berlicum L 60
Berlicum L 3134
Berlicum L 1178
Berlicum L 3135
Berlicum L 162
Bij Wamberg 14, 5258 SM te Berlicum

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 2.

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG, aangelegd tussen circa 1890-1910; het belangrijkste deel van de aanleg in landschappelijke stijl is de reeks sierweilanden, die zich -vanuit het huis gezien- oostwaarts uitstrekt en omzoomd is door slingerende stroken bos. Solitairen, soms uit de bosrand springend, stofferen de weiden. De compositie van deze langgerekte aanleg is van een hoge kwaliteit. Langs de weiden loopt een parcours van slingerpaden, die soms even het bos induiken en dan weer op de rand van wei en bos lopen. Ook is er, ongeveer halverwege de lengte van de aanleg, een doorsteek. Ten noordwesten van het huis ligt in het bos een grote vijver met slingerende uitlopers, onderdeel van de waterloop van de Loopgraaf; vanuit het huis is er een gezicht op deze vijverpartij. Verder liggen er ten oosten van de vijver, tussen de Loofaert (weg) en Loopgraaf, enkele grote sierweiden en bospercelen, die niet direct vanuit het huis zichtbaar zijn. Schuin vanaf de Hasseltse Dijk loopt er een rechte oprijlaan met enkele rijen eiken naar het poortje naast het koetshuis (zie onder 3); de laan heeft een puinverharding; ten noorden van de laan ligt het terrein van de voormalige moestuin; ten zuiden van de laan ligt een driehoekige bomenwei met eiken. In het park zijn behalve solitairen van inheemse soorten en bossen bestaande uit eiken, dennen en beuken ook solitairen van diverse uitheemse soorten geplant zoals de sequoia. Ook staat er een Weymouth-den. Naast de parkaanleg ten oosten van het hoofdgebouw is er de aanleg ten zuiden van de Wambergsche Beek, een groot akkergebied op een min of meer driehoekige plattegrond met fraai aangelegde boomgroepen en solitairen en met een directe zichtrelatie met het hoofdgebouw.

Waardering

De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege de ouderdom, de fraaie landschappelijke aanleg in Engelse landschapsstijl ten oosten van het huis, de visuele relatie met het omringende landschap bestaande uit de zichtassen en de ensemblewaarde met de gebouwde objecten.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 527356. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Historische aanleg

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1900
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschapspark

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Landschapsstijl
stijlzuiver