Berlicum L 1179
Bij Wamberg 14, 5258 SM te Berlicum

Omschrijving onderdeel 6.

HEK op DAM; over de gracht aan de noordzijde van het huis; vier hardstenen vierkante pijlers (één met jaartal 1799), waarvan de buitenste iets lager, onderling verbonden door eenvoudige spijlenhekken; hekvleugels van hetzelfde type, naar het midden iets oplopend; pijlers met ei-vormige bekroning op kussenvormige dekplaat; binnenste pijlers met de naam WAM - BERG. Damwanden van baksteen, afgedekt door hardstenen banden waarop een balustrade met ronde gietijzeren balusters; bakstenen plaveisel in visgraatmotief. Oorspronkelijk stond het hek aan de Oude Bossche Baan.

Waardering

Het HEK op DAM is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege de ouderdom, in architectuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege de bijzondere vormgeving van de bekroning van de hekpijlers en als wezenlijk cultuurhistorisch, functioneel en ornamenteel onderdeel van de historische aanleg.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen