Berlicum L 1298
Wamberg 10, 5258 SM te Berlicum

Omschrijving onderdeel 3.

JACHT- en KOETSHUIS met POORTGEBOUWTJE. Tegen een in oorsprong 17e eeuwse hoeve (de Grote Wamberg genoemd) is een in soortgelijke stijl opgetrokken koetshuis met poortgebouwtje opgetrokken. Jaartalankers met 1803 en 1869. Het poortgebouwtje is in 1893 aangebouwd aan de zuidgevel van het koetshuis. Het jacht- en koetshuis is een bakstenen (ijsselformaat, geel) gebouw van één bouwlaag op L-plattegrond met een schilddak met grijze dakpannen. In het buitenschild van elke vleugel een Vlaamse gevel; neo-kruiskozijnen met roedenverdeling en onderluiken; ook ramen met roedenverdeling in 18e-eeuwse trant; inwendig onder meer een schouw met zitnissen, XVII; poortgebouwtje met twee segmentboogvormige doorritten en geknikt schilddakje met leien. Het jacht- en koetshuis is verbouwd tot woonhuis.

Waardering

Het JACHT- en KOETSHUIS met POORTGEBOUWTJE is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege de ouderdom, als wezenlijke functionele onderdelen van het historische complex en van architectuurhistorische waarde vanwege de karakteristieke architectuur.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)