527512 - De Wildenborgh
Wildenborchseweg 20, 7251 KG te Vorden

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW

Het hoofdgebouw bestaat uit een centrale ronde toren (XVIb), twee aan west- en oostkant aangebouwde zijvleugels (1782) en een achthoekige achterbouw (1847), alle van baksteen. De ronde toren, waarschijnlijk een overblijfsel van de verdedigbare voorpoort, telt drie verdiepingen op een kelder; een plat dak met afsluitende boogfries (1847); diepgeprofileerde halfronde bogen in neogotische trant boven ingang en vensters (1847). Symmetrische zijvleugels van drie traveeën; twee bouwlagen met 6-lichtsvensters op hoge kelderverdieping; schilddaken met grijze pannen, hoekschoorstenen en een dakkapel boven de middelste travee; de oostvleugel in 1931 verlengd met een lagere keukenaanbouw in dezelfde bouwstijl. Driezijdig uitspringende achterbouw van twee bouwlagen onder een dak met vijf vlakken, schoorsteen en luidklokje; tuindeuren; in de achtergevel van de oostvleugel een verbrede raampartij met tuindeuren, XXb. Inwendig ondermeer: in de toren ribloze kruisgewelven, zowel in de kelder als op de parterre; in de oostvleugel een eetkamer met eiken Lodewijk XVI-betimmeringen.

HOOFDGEBOUW, van algemeen belang:

- vanwege de bijzondere architectuur: integratie van de middeleeuwse toren in latere bouwdelen;